Zeetong

ca. 375 gr

Lees meer...
Artikelnummer: Visonline
Aantal: 100

Gebakken zeetong is bij uitstek de vis om in een restaurant op de kaart te zetten. Deze vissoort is het hele jaar verkrijgbaar. Enkele maanden per jaar zal de vis hom en kuit dragen. Zeetong kan op verschillende manieren bereid worden.

Wij vinden dat tong het verdient om in boter te worden gebakken, bij voorkeur geklaarde boter omdat die beter tegen hoge temperaturen kan. Bloem de vis en bestrooi ze met peper en zout, begin op de huidkant (2 minuten) en dan nog twee minuten op de andere zijde. Kiep het vet uit de pan, doe er een klont boter bij, laat die smelten en voeg nog wat citroensap toe.

Fillets de Poisson Pochés au Vin Blanc

Gepocheerde visfilets in witte wijn

We vallen maar weer eens terug op onze culinaire steun en toeverlaat Julia Child, met een klassieker uit de Franse keuken.
  • Verwarm de oven voor op 175ºC.
  • sjalotjes of lente-ui
  • 1,2 kg tongfilet (of filet van een andere lekker witvis) zonder vel
  • zout en peper
  • 20 gram boter in kleine stukjes
  • 2 à 3 dl  koude visbouillon met wijn of een mix van droge witte wijn of droge vermouth en water
  • een met boter ingevette ovenbestendige pan waar de vis mooi in past
Snipper de sjalot of lente-ui en bedek de bodem van de pan mee u heeft in totaal ongeveer 2 eetlepels nodig, waarvan een deel bedoeld is voor over de vis. Dep de filets droog en bestrooi ze met zout en peper. Arrangeer ze in de schaal zodat ze elkaar net overlappen. Als ze erg dun zijn, vouw ze dan dubbel tot een driehoekje.
Bestrooi ze met de de resterende ui of sjalot en verdeel de klontjes boter.
Voeg de wijnbouillon of het wijn-watermengsel toe en voeg eventueel water toe zodat de vis net bedekt is.
  • beboterd bakpapier, in de maat van de pan geknipt
Verhit de pan tot het geheel bijna kookt, bedek alles dan met het bakpapier (gebruik geen aluminiumfolie, want dat doet de wijn verkleuren).
Plaats de pan in de onderste helft van de oven gedurende ongeveer 8 minuten. Als de filets dikker zijn of van een andere vissoort zal het iets langer duur voor de vis gaar genoeg is. Laat de vis echter niet te gaar worden. De filets zijn gaar als een vork makkelijk in de vis gestoken kan worden.

Giet het vocht over in een schaaltje en serveer direct met het de saus.
0 sterren op basis van 0 beoordelingen
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »