Sač

de Dutch oven voorbij

Lees meer...
€165,00 Incl. btw
+ -
In winkelwagen
Artikelnummer: VremeJeNovac
Levertijd: Minimaal een week levertijd

Een Sač is is een grote metalen of keramische deksel, die wat lijkt op een lage kerkklok, waaronder brood of vlees gebakken kan worden. Op het deksel worden as en smeulende kooltjes geschept en zo ontstaat een soort convectie-oven. Door de vorm gaat de ontsnappende stoom recirculeren waardoor vlees, vis en groentes sappig blijven en de verschillende producten in de pan elkaars smaak gaan beïnvloeden.

De Sač wordt ook gebruikt om brood te bakken en deegwaren zoals burek en pizza. Mogelljk is de vorm afgekeken van de klokvormige ovens die in het Midden-Oosten worden gebruikt voor het bakken van ongerezen broodsoorten. 

Oorspronkelijk was de sač en simpele, primitieve, oven voor de bereiding van diverse gerechten en werd hij vooral aangetroffen bij minder welstandige gezinnen die zich geen oven konden veroorloven. De deksel werd dan vaak gebruikt voor het bakken van ongerezen brood. Tegenwoordig vinden we de sač vooral in restaurants in verschillende Balkanlanden zoals Albanië, Bulgarije, Macedonië, Servië, Bosnië & Herzegovina, Slovenië, Montenegro, Kosovo, Griekenland en Turkije.

De traditionele kookstijl waarbij een hoofdrol is weggelegd vor de sač wordt door veel chefs voornamelijk gewaardeerd omdat de smaak van de gerechten wordt versterkt, de lichte rooksmaak en de voordelen van de convectietechniek.

Uiteraard heeft elke regio haar eigen versie en worden verschillernde benamingen gebruikt voor deze apparaten.

Een peka met een diameter van 30 cm is geschikt voor gerechten voor 4-6 personen, 40 cm is voldoende voor 8-10.

Meer over ispod čripnje zoals dat in Kroatië wordt genoemd (koken onder de bel), inclusief het voorbereiden en verschillende recepten vindt u deze site.

0 sterren gebaseerd op 0 beoordelingen
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »