Spekbokking

Spekbokking - ca. 300 gram

Lees meer...
Artikelnummer: W. van Wijk
Aantal: 67
Levertijd: direct leverbaar

Onder de naam "bokking" wordt gerookte en gezouten haring verstaan. In het Engels wordt bokking ook wel bloater genoemd, maar bloater is ook de naam voor Coregonus hoyi en houtingen die vaak gerookt worden verkocht. De Nederlandse term bokking wordt uitsluitend gebruikt voor de variëteit gemaakt van haring.

Soorten

Bij gebrek aan conserveringsmogelijkheden waren tot het eind van de negentiende eeuw bokkingen in drie soorten verkrijgbaar: laffe bokking, taaie bokking en harde bokking. Laffe bokking was slechts kort gerookt en enkele dagen houdbaar; taaie bokking enkele weken en harde bokking enkele maanden. Vooral de harde bokking werd in miljoenen stuks geëxporteerd, vooral naar Duitsland.

Heden ten dage worden drie soorten bokking verhandeld t.w. de stoombokking (warmgerookt) en spekbokking (koudgerookten de bakbokking of panharing, een gebakken haring.

Verwante bewerkingen van haring zijn de kipper, opengeklapt en warm gerookt, en de brado, koud gerookt en ook opengeklapt.

Trots

Bokking was eeuwenlang volksvoedsel nummer één, want goedkoop, goed verkrijgbaar en lang houdbaar. Door de verlaging van de vleesprijzen aan het einde van de negentiende eeuw verdween de bokking langzaam maar zeker van het menu.

Spekbokking en bakbokking zijn steeds lastiger verkrijgbaar terwijl er culinair gezien juist veel mogelijkheden zijn met bokking. Wij zijn er dan ook trots op dat we dit product in ons assortiment hebben kunnen opnemen, want we dragen graag een steentje bij aan de culinaire diversiteit.

Onze bokkingen zijn van topkwaliteit en ambachtelijk gerookt.

Mierikswortel

Erg lekker bij veel gerookte vis is een sausje van mierikswortel en room. Wanneer u dat wilt kunnen we wel een stukje meesturen. Graag bij uw bestelling aangeven onder opmerkingen. Overigens lukt dit alleen in de wintermaanden en zolang de voorraad strekt. De mierikswortel is puur, maar onofficieel, biologisch.

 

 

0 sterren op basis van 0 beoordelingen
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »