Artikelnummer: | FOODbazar Classics |
Levertijd: | 14 dagen |
Sloveense Honing
Een van de belangrijkste kenmerken van Sloveense honing is het zeer lage watergehalte en het karakteristieke stuifmeelspectrum dat de flora van het gebied waar honing wordt geproduceerd weerspiegelt. Vanaf 2013 genieten verschillende soorten Sloveense honing de bescherming van EU-oorsprongsbenaming 'Slovenski med': bloemen- of nectarhoning; boshoning; acacia-, linde-, kastanje- en sparrenhoning.
De productie van honing in Slovenië is uitsluitend gebaseerd op de bijenteelt van de Carniolische bij. Deze specifieke bijensoort is de op één na meest verspreide honingbij ter wereld die specifiek is aangepast aan het grotere gebied van Kočevje, ooit een historische regio van Carniola.
In feite is Slovenië de enige EU-lidstaat die zijn inheemse bij heeft beschermd, waarna het in 1999 gecontroleerde honingproductie heeft ingevoerd. De uitmuntendheid van Slovenski med blijkt uit de verschillende prijzen die zijn ontvangen in zowel nationale als internationale competities, bijvoorbeeld talrijke gouden medailleprijzen op de wereld honingwedstrijd Apimedica & Apiquality.
De meest recente prijzen zijn de BiolMiel 2011 internationale competitie voor biologische honing in Italië, waar Sloveense acacia en boshoning gouden medailles wonnen en kastanjehoning op de 4e plaats eindigde.
Sparrenhoning is geen sparrenhoning
De benaming sparrenhoning dekt de lading niet. Sparren hebben namelijk de onhebbelijkheid niet uitbundig te bloeien en als zodanig is de spar ook geen gewas die de bij haar nectar schenkt. In feite fourageren de bijen op de secretie van de bladluizen die de sapstromen van de sparren aftappen.
Čebelarstvo Miha Tekavčič