Schenkel

250 gr p.st. van grasgevoerd rund

Lees meer...
Artikelnummer: Ferry Lempers
Grasgevoerd is een beetje een vreemde benaming, want deze runderen grazen het grootste deel van het jaar zonder enige hulp van buitenaf hun kostje bij elkaar. Als de weilanden te nat en te drassig worden worden ze wel gevoerd, maar dan krijgen ze gras in de vorm van hooi en ingekuild (gefermenteerd) gras.

Kortom, gewoon zoals dat vroeger de gewoonte was. Onbedoeld, want zo deed men het toen nu eenmaal, leidde dat ook tot vlees met een mooiere smaak en een betere structuur. Een koe is geen dier dat is ingesteld op het eten van graan en soja. Haar ingewikkelde spijsverteringskanaal is optimaal ingericht op het verteren van gras. Runderen die overwegend (koolhydraatrijk) graan eten, ontwikkelen een ander soort vet dat bovendien niet in het spierweefsel zit, maar er omheen. Tenslotte is vlees van runderen die weinig bewegen stukken lichter van kleur. Dit geldt ook voor varkens.

Schankel is een schijf bot met vlees die meestal uit het dijbeen wordt gezaagd. Iedereen kent schenkel als hoofdrolspeler in de ossobuco. Letterlijk vertaald betekent dit bot (osso - 'os' in het Latijn) met gat (buco). Ossobuco is e ruiteraard in veel varianten, naast de Milanese soort heeft bijne elke streek en stad haar eigen variant. Door de merg in het bot krijgt de ossobucosaus haar kenmerkende binding. Overigens hoeft de schenkel niet per se van een kalf te zijn. Schenkel van een volwassen dier is minstens zo lekker.


0 sterren op basis van 0 beoordelingen
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »