Runderwang

Artikelnummer: Ferry Lempers
Stukprijs: €15,90 / Kilogram
Grasgevoerd is een beetje een vreemde benaming, want deze runderen grazen het grootste deel van het jaar zonder enige hulp van buitenaf hun kostje bij elkaar. Als de weilanden te nat en te drassig worden worden ze wel gevoerd, maar dan krijgen ze gras in de vorm van hooi en ingekuild (gefermenteerd) gras.

Kortom, gewoon zoals dat vroeger de gewoonte was. Onbedoeld, want zo deed men het toen nu eenmaal, leidde dat ook tot vlees met een mooiere smaak en een betere structuur. Een koe is geen dier dat is ingesteld op het eten van graan en soja. Haar ingewikkelde spijsverteringskanaal is optimaal ingericht op het verteren van gras. Runderen die overwegend (koolhydraatrijk) graan eten, ontwikkelen een ander soort vet dat bovendien niet in het spierweefsel zit, maar er omheen. Tenslotte is vlees van runderen die weinig bewegen stukken lichter van kleur. Dit geldt ook voor varkens.

Runderwang is niet bepaald een courant stukje vlees, maar het is onterecht onbemind. Het is typisch werkvlees zoals dat heet. Vlees dus van een spier die heel veel werk heeft moeten verrichten en dat leidt tot een volle smaak, veel voller dan bijvoorbeeld de tramelijk smaakloze haas. En waar je de haas met een lepel en zonder gebit kunt eten, geeft de sang zich heel wat minder snel gewonnen. Langzaam garen dus in een lekker stoofschoten.


0 sterren op basis van 0 beoordelingen
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »