Ribolla van Marjan Simcič

2011 – Groene appel, goede zuren, droog, mineralen - wit, licht

Artikelnummer: Vintič
Aantal: 3
Stukprijs: €13,95 / Stuk

In het glas

Zien, ruiken, proeven
Ribolla, de Sloveense dochter uit Goriska Brda, gedijt het beste op de Brda mergel bodem (‘opoka’) en laat zich graag verwennen door een mild mediterraan klimaat. In het verleden werden van deze druif bescheiden en relatief eenvoudige wijnen geproduceerd. Maar alle dochters worden volwassen en Ribolla vormt daarop geen uitzondering. Haar (goed opgevoede) karakter: diep, fruitig, fris en levendig.

De Ribolla van Marjan Simčič wordt geplukt van druivenstokken van ‘middelbare leeftijd’ en heeft een heldergele kleur met gouden highlights. In het zachte, frisse boeket ruik je groene appel, citrus, citroen en grapefruit. Deze geuren worden bekroond met een fruitige smaak. De frisse zuren zijn in harmonie met een prettige volheid en opvallende minerale toetsen.

Lekker bij 
Een lekkere aperitiefwijn als het zonnetje meewerkt. Doet het uitstekend als begeleider van salades, groenten, asperges, wit vlees, zeevruchten en rijst. Een andere aanrader is de combinatie met sushi.

Marjan Simčič

“Hoewel het Latijnse spreekwoord in vino veritas (‘in wijn zit waarheid’) verwijst naar het idee dat dronken mensen de waarheid spreken, kun je het in ons geval letterlijk nemen. De wijnen vertellen namelijk het ware verhaal van onze streek, onze familie en de weg die we samen hebben afgelegd.” (Marjan Simčič)

Het wijnhuis 
Als elk glas Simčič wijn inderdaad een waargebeurd verhaal vertelt, dan is dat een verhaal dat vijf generaties omspant. De oorsprong van het wijnhuis voert namelijk terug tot 1860. Sinds 1988 zwaait Marjan Simčič de ‘wijnscepter’ over de 18 hectare tellende wijngaarden. Wijngaarden waar ook zijn vader, inmiddels de ’80 gepasseerd, nog dagelijks te vinden is. Terecht, want de unieke ligging – sommige stokken wortelen in Italiaanse grond, andere zijn ‘Sloveens staatsburger’ – nodigt uit om de glooiende heuvels op te zoeken. 

De wijnen
De wijnen van Marjan Simčič bewijzen dat ‘armoede’ soms uitzonderlijk mooie dingen voort kan brengen. Dat geldt in ieder geval voor de druiven van deze traditioneel werkende wijnmaker. De relatief schrale (maar mineraalrijke!) voedingsbodem daagt de druivenstokken uit om boven zichzelf uit te stijgen. Het resultaat zijn wijnen met een natuurlijke autoriteit die volgens klassieke methoden en met een gezonde dosis passie worden gevinifieerd. Naast prijswinnend wit en rood, produceert het wijnhuis ook een complexe dessertwijn van absolute wereldklasse. 

Wijnwetenswaardig
Hoewel Marjan Simčič een representant is van de nieuwe generatie Sloveense wijnmakers, staat hij – net als de wijngaarden zelf – met één been in buurland Italië. Die liefde is wederzijds, want het wijnhuis is de trotse ‘hofleverancier’ van het Italiaanse voetbalelftal.

0 sterren op basis van 0 beoordelingen
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »