Riblap

Stoofvlees van grasgevoerd rund

€1,94 Incl. btw
+ -
In winkelwagen
Artikelnummer: Ferry Lempers
Stukprijs: €18,90 / Kilogram
Grasgevoerd is een beetje een vreemde benaming, want deze runderen grazen het grootste deel van het jaar zonder enige hulp van buitenaf hun kostje bij elkaar. Als de weilanden te nat en te drassig worden worden ze wel gevoerd, maar dan krijgen ze gras in de vorm van hooi en ingekuild (gefermenteerd) gras.

Kortom, gewoon zoals dat vroeger de gewoonte was. Onbedoeld, want zo deed men het toen nu eenmaal, leidde dat ook tot vlees met een mooiere smaak en een betere structuur. Een koe is geen dier dat is ingesteld op het eten van graan en soja. Haar ingewikkelde spijsverteringskanaal is optimaal ingericht op het verteren van gras. Runderen die overwegend (koolhydraatrijk) graan eten, ontwikkelen een ander soort vet dat bovendien niet in het spierweefsel zit, maar er omheen. Tenslotte is vlees van runderen die weinig bewegen stukken lichter van kleur. Dit geldt ook voor varkens.

Riblappen komen uit de rug of de nek. Deze zijn mooi gemarmerd en hebben teven een rand vet aan de buitenzijde. Ze zijn bij uitstek geschikt om te stoven, wel eerst even stevig aanzetten in een hete pan met wat vet zodat ze een mooi donkere kleur krijgen. Zout het vlees vooraf en dep het droog. Belangrijk is verder dat u niet te veel tegelijk in de pan doet. Zo voorkomt u dat het vlees in zijn eigen vocht gaat koken, dan wordt het grauw en blijft de reactie van Maillard waardoor het bruin kleurt en een mooie smaak krijgt uit.


0 sterren gebaseerd op 0 beoordelingen
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »