Pijnboompitten - Turks

Turkse pijnboompitten

Lees meer...
Artikelnummer: FOODbazar Classics
Levertijd: 2 dagen

Het eten van pijnboompitten kan nare gevolgen hebben. Misschien is dit niet het meest voor de hand liggende begin van een verkooptekst, gericht op het verkopen van dit product, maar we willen u behoeden voor PNS, want dan smaakt niets u meer.

PNS of te wel Pine Nut Syndrome wordt veroorzaakt door pijnboompitten van in China en andere Aziatische landen voorkomende naaldbomen. Dit zijn de volgende rassen: P. armandii, Pinus bungeana, Pinus massoniana, Pinus pinea, Pinus wallichiana, Pinus koraiensis, Pinus pumila, Pinus sibirica, Pinus cembra. Als u hiervoor gevoelig bent kunt u last krijgen van dit syndroom waarna alles wat u daarna eet een metaalsmaak heeft, als u überhaupt nog iets proeft. Het gaat over, maar dat kan een paar weken duren. Als u benieuwd bent naar het naadje van de kous op gebied van PNS hebben we hier een doorwrochte studie voor u.

Vrijwel alle pijnboompitten die u in Nederland kunt kopen komen helaas uit China. Vaak staat dat wel op de verpakking, maar lang niet altijd. Gelukkig kunt u ze wel herkennen om dat ze kleiner zijn en een donkere punt hebben.

Onze Turkse pijnboompitten komen uit Turkije. Klinkt een beetje flauw, maar helaas is de realiteit dat veel producten in naam uit een bepaald land komen, maar in de praktijk ergens anders vandaan komen. In Turkije komt de Koreaanse pijnboom niet voor en dus loopt u met deze pitten geen kans op PNS. Bovendien zijn ze echt veel lekkerder dan de Chinse en gelukkig ook een stuk duurder, maar minder duur dan de Italiaanse. Dat heeft onder andere te maken met het feit dat ze onverpakt bij ons binnenkomen en wij ze zelf afwegen en vacumeren.

Bijzonder aan pijnboompitten is dat ze niet specifiek worden geteeld, maar 'gewoon' uit het (dennenbos)bos komen, in dit geval de bossen tussen Muğla en Aydın, nabij de westkust van Turkije. Ze moeten worden geraapt en daarna moeten de pitten uit de dennenappels worden gehaald. Zowel het rapen als de verdere behandeling is erg arbeidsintensief en dat vertaalt zich in de prijs.

In feite zou je de pijnboompitten biologisch kunnen noemen, want ze komen gewoon uit een bos, maar omdat ze niet gecertificeerd zijn is dat streng verboden.

Zie verder de uitzending van de Keuringsdienst van Waarde. Dat de Italiaanse niet in Nederland te koop zijn is overigens niet waar...

Voedingswaarde per 100 gr

energie: 673 kcal/2816 kJ
vet: 68,37 gr
- waarvan verzadigd: 4,89 gr
koolhydraten: 13,08 gr
-waarvan suiker: 3,59 gr
Eiwit: 13,69 gr
Zout: 2 mg

 

0 sterren op basis van 0 beoordelingen
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »