Palestijnse za'atar (kruidenmengsel mengsel van za'atar, sesam, sumak en olijfolie)

80 gr

Lees meer...
Artikelnummer: FOODbazar Classics
Levertijd: 1 dag

Niet de minste autoriteit

Za'atar stelt ons wat voor problemen volgens Harold McGee, toch niet de minste autoriteit op gebied van eten en drinken, is het een mix van oregano, tijm, sesamzaad en sumak. Jigal Krant, toch niet de minste autoriteit op gebied van eten en drinken, heeft een andere lezing. Volgens hem wordt za'atar vaak 'vertaald' met hysop, oregano of tijm en is dat allemaal niet van toepassing. Za'atar is za'atar. (PUNT).

Veel potjes met het opschrift "za'atar" bevatten helemaal geen za'atar, maar van alles en nog wat en vooral geen za'atar. Dat geldt helaas ook voor die van de befaamde Jonnie Boer. De prijs biedt helaas ook al geen houvast en om het allemaal nog verwarrender te maken vertalen sommige fabrikanten zelf za'atar (het kruid dus) als hysop, tijm, oregano.

Sleutelrolvervullend ingrediënt

Als de ingrediëntenlijst langer is dan oregano/tijm/marjolijn/za'atar, sesamzaad, sumak en olijfolie (de palestijnse variant), dan heeft u te maken met pure rommel. Gelukkig hebben we Ottolenghi er nog maar eens op na geslagen, immers ook niet de minste autoriteit op gebied van eten en drinken. Zijn uitleg begint want ambigu, maar volgens hem is za'atar identiek aan wat wij kennen als hysop, waarmee de verwarring inmiddels bijbelse proporties heeft aangenomen. Overigens wijst Ottolenghi er ook nog eens fijntjes op dat za'atar onderdeel is geworden van het Israëlisch-Palestijns conflict.

Waar iedereen het dan weer wel over eens is, is dat het zowel binnen de Palestijnse als de Israëlische keukens een sleutelrol vervult.

Olijfolie

Het verschil tussen de Libanese en de Palestijnse is overigens dat de laatste olijfolie bevat.

0 sterren op basis van 0 beoordelingen
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »