Pompoenpitolie - geroosterd

van licht geroosterde pompoenpitten uit Stiermarken

Artikelnummer: Öhlmühle Solling
DE-ÖKO-005
Oostenrijks
landbouw

Pompoenpitolie

Deze oliespecialiteit van Stiermarken wordt mild geperst van zacht geroosterde pompoenpitten. De donkergroene, intense nootachtige olie verrijkt niet alleen salades en (pompoen) soepen, maar ook desserts.

Pompoenpitolie uit Stiermarkenis een eetbare olie met een kenmerkende donkergroene tot bruine kleur (dichromatisch) kleur en nootachtige smaak. Pompoenpitolie, geperst uit mild geroosterde pompoenzaden, bevat naast essentiële vetzuren vitamine A en E en fytochemicaliën (fytosterolen). Als gevolg van deze samenstelling beschikt pompoenpitolie over kwaliteiten die in het bijzonder worden gewaardeerd door mannen boven een zekere leeftijd.

Pompoenpittenolie bevat hoge kwaliteit vetzuren, vitaminen A, B1, B2, B6, C, E, niacine, pantotheenzuur en biotine en verschillende mineralen. Door deze samenstelling heeft pompoenpittenolie antioxidant effecten, bijvoorbeeld tegen vrije radicalen en wordt gebruikt in de keuken, in natuurlijke geneeskunde en natuurlijke cosmetica. Indien goed opgeslagen, bij 15-20 ° C en weg van de zon kan  pompoenpittenolie maximaal een jaar worden bewaard.

Pompoenpitten van Franz Romstorfer uit Raggendorf

 



In Oostenrijk, de pompoen
groeiende traditie



 

Koudgeperste, extra vergine pompoenpitten olie is zeer populair onder fijnproevers vanwege zijn intense nootachtige, licht kruidige smaak.

Een bijzondere specialiteit is pompoenpitten olie uit de zaden van de Steirische oliepompoen (Cucurbita pepo var. Styriaca), een pompoen ras dat in de late 19e eeuw in Stiermarken zijn intrede deed.

Vandaag groeit de intens donkergroene olie gestaag in populariteit. De pompoenpitten die we gebruiken voor onze extra vierge pompoenpitolie zijn geteeld in Oostenrijk door de biologische boer Franz Romstorfer van Raggendorf.

Samen leggen we elke voorjaar vast hoeveel we nodig hebben en welk areaal nodig is om in onze behoefte te voorzien, waarmee we meteen ook afnamezekerheid voor de boer bieden. In herfst worden de pompoenen met speciale pompoenmaaidorsers. Daarna worden de kernen van de pompoenen worden geopend, gewassen, gedroogd en gezuiverd. En dan gaat het snel op de reis naar het Weserbergland, zodat we de smakelijke pompoenpittenolie kunnen persen in Ölmühle Solling.

Gemiddeld energie en voedingsstoffen inhoud van pompoenpitolie

condenseren
3700 kJ / 900 kcal
 
vet
100 g
 
waarvan verzadigde vetzuren
19 g
 
Enkelvoudig onverzadigde vetzuren
35 g
 
MOV
(Omega-3 en omega-6-vetzuren)
46 g
 
koolhydraten
0 g
 
waarvan suikers
0 g
 
eiwit
0 g
 
zout
0 g
 

ingrediënten

Pompoenpitolie *
* Uit de biologische landbouw

opslag informatie

Een koele en donkere, na opening verbruiken snel.

duurzaamheid

9-12 Maanden

recepten

Mozzarella tomaat met pompoenpitolie
ingrediënten:
Mozarella, rassen naar smaak
pruimtomaten
Pompoenpitolie
Balsamico of frambozenazijn

voorbereiding:

Mozzarella tomaat, eigenlijk een klassieker, met een trend om Boring Will. In plaats van olijfolie, gebruik dan pompoenpitolie en "saai" vandaag. Dit past bij de bekende balsamico-azijn en een framboos variant azijn.


Originele Styrian slasaus

ingrediënten:
Pompoenpitolie
Witte wijnazijn
sommige bruine suiker en zout

voorbereiding:

Roer 1 deel pompoenpitolie met 2 delen witte azijn. Om de zuurgraad van de wijn te beperken, kunt u een beetje water toe te voegen. Naar keuze een beetje zout en een theelepel rietsuiker toe te voegen u. De vinaigrette is de culinaire toets voor alle salades, en voor veel groenten en vleesgerechten. Vooral goed het smaakt naar pompoensoep en aardappelpuree gebakken.

Wilde knoflook pesto

ingrediënten:
100 g verse daslook
40g pompoenpitten
150 ml pompoenpittenolie, virgin
100 g Parmezaanse
Zout, peper

voorbereiding:

De geroosterde pompoenpitten in een droge koekenpan. Wash, schoon en in een blender wilde knoflook. Pompoenpitten, pompoenpitten olie, Parmezaanse kaas (voorheen in stukken gesneden) en wat zout en peper. Ingrediënten om een romige pesto mix, vul in een pot en in de koelkast. Smaakt zeer goede spaghetti, linguine of gnocchi en stokbrood.

Keur der pompoensoep (4 porties)

ingrediënten:
1 kleine Hokkaidokürbis
1 kleine ui of sjalot
3 wortelen
3 aardappelen
0,5 l plantaardige
2 eetlepels slagroom
3 eetlepels crème fraîche
2 eetlepels kokosolie
4 eetlepels pompoenpitten olie
Zout, peper, cayennepeper
1 handvol pompoenpitten

voorbereiding:
Wassen, halveren en schep de pompoen. In kleine stukjes gesneden. Uien, aardappelen en wortelen, schil. Alles wat ook in kleine stukjes gesneden. Verhit kokosolie in een grote pan. Uien bak tot ze zacht zijn. pompoen toevoegen en laten bak kort mee. Voeg vervolgens de rest van de groenten en ook een beetje in de steek gebakken. Giet groentebouillon en laat met gesloten deksel en overmatige warmtetoevoer ongeveer 30-35 minuten. Als de groenten gaar zijn, verwijder soep van het vuur en puree fijn met een staafmixer. Als de soep te dik is, voeg wat meer bouillon. Breng op smaak met de specerijen. Crème ook verduisterd met een staafmixer en vouw in de crème fraîche. Geef soep in plaat of terrines en bestrooi met pompoenpitolie en garneer met pompoenpitten.

Pompoensoep met appels

Voor 4 personen

Bereidingstijd: 20 minuten

ingrediënten

600 g pompoen van Hokkaido
150 g uien
2 (200 g) appels
2 eetlepels olijfolie
300 ml groente
zout
zwarte peper
1 tl Ruwe rietsuiker
ongeveer 2 theelepels Condimento Bianco
Geroosterde pompoenpitten olie, druilerige


van Ölmühle Solling
Geroosterde pompoenpitten olie, Condimento Bianco, eventueel tijm salie Würzöl

voorbereiding
Was squash, in tweeën gesneden, verwijder de pitten en snijd ze in kleine stukjes. Snijd de uien fijn, als de appels. Ten eerste, de uien glazig bak in 2 eetlepels olijfolie. Apple en pompoen stukken toe te voegen, bak nog 2 minuten al roerend, giet in plantaardige bouillon, kruiden en koken in een gesloten pot sudderen voor ongeveer 20 minuten meer of minder makkelijk lassen.Suppe puree zoals gewenst, breng op smaak met zout, peper en Condimento Bianco. Het geven van een schot milde geroosterde pompoenpitten olie over de soep voor het opdienen.

Tip: Serveer de smaak croutons. Gewoon volkorentoost zou aardappelen, gebakken in tijm-salie kruiden olie en giet het over de soep.

 


Download dit recept als PDF

Mozzarella tomaat met pompoenpitolie
ingrediënten:
Mozarella, rassen naar smaak
pruimtomaten
Pompoenpitolie
Balsamico of frambozenazijn

voorbereiding:
Mozzarella tomaat, eigenlijk een klassieker, met een trend om Boring Will. In plaats van olijfolie, gebruik dan pompoenpitolie en "saai" vandaag. Dit past bij de bekende balsamico-azijn en een framboos variant azijn.

Originele Styrian slasaus
ingrediënten:
Pompoenpitolie
Witte wijnazijn
sommige bruine suiker en zout

voorbereiding:
Roer 1 deel pompoenpitolie met 2 delen witte azijn. Om de zuurgraad van de wijn te beperken, kunt u een beetje water toe te voegen. Naar keuze een beetje zout en een theelepel rietsuiker toe te voegen u. De vinaigrette is de culinaire toets voor alle salades, en voor veel groenten en vleesgerechten. Vooral goed het smaakt naar pompoensoep en aardappelpuree gebakken.

Aardappel (6 porties)

ingrediënten:
6 middelgrote vastkokende aardappelen
100 g veldsla
100 g ijsbergsla
6 cherry tomaatjes
4 eetlepels pompoenpitten olie geroosterd,
1 eetlepel balsamico azijn donker
4 lente-uitjes
3 tl suiker
Zout, versgemalen peper

voorbereiding:
De aardappelen ongeveer 20 minuten. Koken met de schil, schil, laat afkoelen en hak ze fijn. Pompoenpitolie en balsamico azijn, garde en breng op smaak met suiker, zout en peper. Saus met de aardappelen mengen, laat inwerken. Voeg de overige ingrediënten schoon en wassen. Snijd de sla in hapklare stukken, tomaten in vieren en lente-uitjes in dunne ringen. Meng vlak voor het serveren met de aardappelen.

Walnoot op cherry-spiegel (4 porties)
ingrediënten:
1 pak. Kwaliteit walnoot
1 glas zure kersen
200 g slagroom
4 eetlepels pompoenpitten
4 eetlepels pompoenpitten olie geroosterd,
100 ml Port wijn
2 eetlepels suiker
1 steranijs
beetje maïzena

voorbereiding:
Pompoenpitten zonder vet in de pan gebraden. Klop de slagroom half stijf. kook zure kersen met de suiker, port en steranijs korte en iets dikker met een beetje maïzena is rührter. Zure kersen spiegel te geven aan de plaat. Zet een grote bolletje walnoot ijs op de zure kersen spiegel. Garneer met slagroom en geroosterde pompoenpitten. Tot slot bestrooi licht met één eetlepel pompoenpitolie.

 

0 sterren op basis van 0 beoordelingen
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »