Beukenootolie

onverwacht smakelijke zeldzaamheid, deze kruidig-notige olie van handgeraapte beukenootjes

Lees meer...
Artikelnummer: Öhlmühle Solling
Aantal: 1

Conventionele beukenootolie

Een onverwacht smakelijke zeldzaamheid, deze kruidig-notige olie die wordt geperst uit met de hand geraapte beukennootjes. Overigens een typisch seizoensproduct dat erg goed combineert met salades, wild en paddenstoelgerechten.

Elk jaar is het weer afwachten of er beukenootolie kan worden geperst. Pas als duidelijk is dat er voldoende beukenootjes zijn voor de aanwas van nieuwe beuken en voor het wild geeft de boswachterij toestemming om beukennootjes te oogsten voor de oliewinning. Dit wordt in de loop van november duidelijk.

Tijdens de voedselschaarste in de Tweede Wereldoorlog zijn mensen voor eigen gebruik olie van beukenootjes gaan persen.

Ongeveer 10% van de nootjes wordt voor het persen licht geroosterd. Dit accentueert het notige aroma van deze geliefde bosvrucht.

Wegens het hoge percentage linolzuur is de olie niet geschkt voor bakken en braden.

Recept

Veldsalade met champignons (4 personen)

150 g veldsla
100 g verse champignons
150 g kerstomaatjes
3 EL beukenootolie
zout en peper

Veldsla wassen en droogslingeren. Tomaten wassen, halveren, steelaanzet en witte kern verwijderen. Champignons schoonwrijven en in reepjes snijden. Alles in een grote kom doen, naar smaak peper en zout en de olie toevoegen en alles door elkaar husselen.

0 sterren gebaseerd op 0 beoordelingen
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »