kokosmeel, kokosrasp, lijnzaadmeel, pompoenpitmeel, sesamzaadmeel, walnootmeel
Lees meer...Artikelnummer: | Öhlmühle Solling |
Aantal: | 3 |
Levertijd: | direct leverbaar |
![]() EU- Landwirtschaft |
Na het persen van zaden en noten blijft een zogeheten perskoek over. Vaak wordt dit restproduct simpelweg gebruikt als brandstof, maar bij Ölmühle solling vindt men dit maar zonde. Zo kan van de perskoek die overblijft bij de productie van walnootolie fantastische walnotenmeel worden gemalen. Het voordeel van deze aanpak is dat het meel minder olie c.q. vet bevat dan meel dat wordt gemaakt van noten en zaden die niet zijn gebruikt als grondstof voor olie.
Bij bakken kan 10%-20% van de (tarwe)bloem door een notenmeel worden vervangen. Omdat absorbtievermogen van deze meelsoorten veel hoger is dient de hoeveelheid vloeistof navenant worden aangepast.
Bewaren van notenmeel
Ale meelsoorten die worden gemaken van noten (hazelnoot, walnoot etc) dienen met zorg te worden bewaard. De verpakkiing dient goed afgesloten te worden zodat er geen vochtige lucht bij kan komen. Hiermee wordt klontvorming en schimmelvorming voorkomen. Daarnaast moet de bewaartemperatuur onder de 20ºC. blijven omdat er anders aflatoxine kan ontstaan.
Hennepmeel
Voor hennepmeel geldt ruwweg hetzelfde als voor de andere meelsoorten van noten
Kokosmeel
Kokosmeel is een verhaal apart. Het vruchtvlees van rijpe kokosnoten wordt gedroogd, daarna voor de olie koudgeperst en vervolgens wordt de perskoek gemalen. In het resterende meel zit nog maar 7-9% olie terwijl het gehalte aan koolhydraten 24% bedraagt en de proteïne 18%. Verder is het aandeel vezels hoog, 41%. Dat laatste maakt dat het zwelvermigen heel groot is, het kan tot 60% water opnemen.
Deeg
Kokosmeel is uitstekend geschikt om deeg van te maken waarbij 20-25% op de gebruikelijke bloem bespaard kan worden. Maar omdat kokosmeel van zichzelf al zoet is, kan men ook met minder suiker toe. Bovendien is kokosmeel een bron van kalium (ca. 1750mg/100 gr), 7x meer dan het percentage natrium (zout).
Voorts kunt u kokosmeel toepassen in smoothies en shakes voor verfijning van de smaak en verhoging van het volume.
Kokosrasp
De rasp van kokos is bevat nog wel het oorspronkelijke gehalte aan olie. Het kan op veel manieren worden gebruikt zoals in Aziatische gerechten, maar ook desserts, rauwkost en gebak en is met name ook geschikt in low-carb-dieëten.
Pompoenpitmeel (ongeroosterd)
Evenals de groenachtige pompoenpitolie is pompeonpitmeel een culinaire rariteit te noemen. Ideaal als ingrediënt voor brood en broodjes of om mee te paneren. Bevat 10-12% pompoenpitolie en circa 15% vezels.
Lijnzaadmeel
Bijzonder aan dit meel is de afwezigheid van suiker. Verder zijn de secundaire plantenstoffen becorderlijk voor de spijsvertering.
Sesamzaadmeel
Evenals de meelsoorten van noten is dit meel veelzijdig toepasbaar, maar is het geen neutraal smakend meel, zoals ook de olie van dit zaad in de eerste plaats een smaakmaker is.
Walnootmeel
Hoewel ook hier prima mee gebakken kan worden, dient dit meel wat terughoudend woren toegepast omdat de smaak sterker is dan van de andere notenmeelsoorten. Maar uiteraard is het onmisbaar in bijjvoorbeeld een walnotentaart of -cake.
Keuzestress
Om u in staat te stellen een goed geïnformeerde keuze te maken uit meelalernatieven, de onderstaande overzichtelijke tabellen.
Rangschikking op basis van proteïne
meelsoort | energie kJ/Kcal per 100gr | vet gr/100gr | koolhydraten gr/100gr | vezels g/100gr | proteïne g/100gr |
mineralen g/100gr |
druivenpit | 1047/256 | 4,4 | 6,1 - (1,9) | 21,3 | 12,7 | 0,025 |
kokos | 1297/321 | 7,0 | 23,7 - (8,9) | 40,8 | 17,5 | 0,1 |
hazelnoot | 1700/407 | 17,0 | 24,5 - (8,5) | 22,7 | 27,8 | 0,01 |
chiazaad | 1165/281 | 6,8 | 4,5 - (0,5) | 44,5 | 28,3 | 0,1 |
hennep | 1542/368 | 9,4 | 32,0 - (6,9) | 20,3 | 28,7 | 0,02 |
sesam | 1627/388 | 11,9 | 29,4 - (0,5) | 21,3 | 30,4 | 0,02 |
lijnzaad | 1460/352 | 13,0 | 0,1 - (0,0) | 43,9 | 36,8 | 0,1 |
walnoot | 1673/399 | 14,8 | 16,5 - (16,5) | 12,5 | 43,8 | 0,01 |
pompoenpit | 1652/394 | 12,3 | 18,0 - (2,1) | 15,1 | 45,3 | 0,01 |
amandel | 1749/375 | 12,0 | 10,7 - (10,7) | 21,4 | 45,3 | 0,02 |
Rangschikking op basis van vezels
meelsoort | energie kJ/Kcal per 100gr |
vet gr/100gr | koolhydraten gr/100gr | vezels g/100gr | proteïne g/100gr |
mineralen g/100gr |
Walnuss | 1673/399 | 14,8 | 16,5 - (16,5) | 12,5 | 43,8 | 0,01 |
Kürbiskern | 1652/394 | 12,3 | 18,0 - (2,1) | 15,1 | 45,3 | 0,01 |
Hanf | 1542/368 | 9,4 | 32,0 - (6,9) | 20,3 | 28,7 | 0,02 |
Sesam | 1627/388 | 11,9 | 29,4 - (0,5) | 21,3 | 30,4 | 0,02 |
Traubenkern | 1047/256 | 4,4 | 6,1 - (1,9) | 21,3 | 12,7 | 0,025 |
Mandel | 1749/375 | 12,0 | 10,7 - (10,7) | 21,4 | 45,3 | 0,02 |
Haselnuss | 1700/407 | 17,0 | 24,5 - (8,5) | 22,7 | 27,8 | 0,01 |
Kokos | 1297/321 | 7,0 | 23,7 - (8,9) | 40,8 | 17,5 | 0,1 |
Leinsamen | 1460/352 | 13,0 | 0,1 - (0,0) | 43,9 | 36,8 | 0,1 |
Chiasamen | 1165/281 | 6,8 | 4,5 - (0,5) | 44,5 | 28,3 | 0,1 |