Mispels (vruchten)

Vruchten van de Mespilus germanica (Europese mispel), 1 kg

Artikelnummer: FOODbazar Classics

Let op! Zeer beperkt en slechts in het seizoen (ergens in oktober) leverbaar.

Onze mispels zijn van eigen teelt ze krijgen nooit (kunst)mest en worden nergens mee bespoten, maar biologisch mogen we ze niet noemen want dan moeten we jaarlijks €1250 betalen voor een certificaat.

De mispel zit vol vitamine C en is goed voor de maag en voor de spijsvertering.

Er worden droge, kleine, harde, goudbruine vruchten gevormd, die in oktober rijp, maar dan nog ongenietbaar, melig en wrang, zijn. Na de eerste nachtvorsten worden ze zacht en bruin en dan kunnen ze na een poosje wel gegeten worden. Aanbevolen wordt om ze in oktober of november na een nachtvorst te plukken en ze met de bovenkant naar onderen twee tot drie weken te bewaren op een koele plaats. De vrucht wordt 'beurs', waarbij de kleur door een fermentatieproces verandert van groen/wit naar donkerbruin en de smaak zoet weeïg wordt. Ook is het mogelijk de vruchten enkele dagen in de diepvriezer te leggen, waarna ze gegeten kunnen worden. Voor sommigen is de mispel een lekkernij. Het gezegde: "Zo rot als een mispel" slaat dus in feite op een lekkernij. Als de mispel zacht is, is hij maar een paar dagen houdbaar, omdat hij dan gemakkelijk kan gaan beschimmelen en echt gaan rotten.

In Nederland zijn mispels af en toe te koop op markten en bij groentespeciaalzaken. De loquat (Eriobotrya japonica) of Japanse mispel is een verwante soort die ook wel als mispel wordt verkocht. Met name in Spanje is de loquat populair onder de naam nespero.

[bron: o.a. wikipedia]

0 sterren op basis van 0 beoordelingen
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »