ideaal voor müsli en shakes • glutenvrij
Lees meer...Artikelnummer: | Öhlmühle Solling |
Aantal: | 4 |
Levertijd: | direct leverbaar |
![]() Nicht-EU- Landwirtschaft |
Na het persen van zaden en noten blijft een zogeheten perskoek over. Vaak wordt dit restproduct simpelweg gebruikt als brandstof, maar bij Ölmühle solling vindt men dit maar zonde. Zo kan van de perskoek die overblijft bij de productie van walnootolie fantastische walnotenmeel worden gemalen. Het voordeel van deze aanpak is dat het meel minder olie c.q. vet bevat dan meel dat wordt gemaakt van noten en zaden die niet zijn gebruikt als grondstof voor olie.
Bij de productie van kokosmeel wordt vers vruchtvlees van rijpe kokosnoten met zorg gedroogd, door mechanisch persen wordt de olie gewonnen en daarna wordt de perskoek gemalen. Door het persen wordt het oliegehalte tot 7-9% gereduceerd. Het maalsel bevat ongeveer 24% koolhydraten,18% eiwit en een opmerkelijk hoog gehalte aan vezels van 41%.
Hierdoor kan het meel veel vocht opnemen en tot 60% water binden. Het is erg geschikt voor koek en gebak en u kunt 20-25% minder bloem gebruiken als u de normale bloem vervangt door kokosmeel. Dankzij de zoete smaak van kokosmeel kunt u tevens met minder suiker toe. Verder bevat het veel kalium (ca. 1750 mg/100g), meer dan 7 keer zo hoog als het gehalte aan natrium. 1.297 KJ resp. 312 kcal.
Bij bakken kan 10%-20% van de (tarwe)bloem door een notenmeel worden vervangen. Omdat absorbtievermogen van deze meelsoorten veel hoger is dient de hoeveelheid vloeistof navenant worden aangepast.
Bewaren van notenmeel
Ale meelsoorten die worden gemalen van noten (hazelnoot, walnoot etc) dienen met zorg te worden bewaard. De verpakkiing dient goed afgesloten te worden zodat er geen vochtige lucht bij kan komen. Hiermee wordt klontvorming en schimmelvorming voorkomen. Daarnaast moet de bewaartemperatuur onder de 20ºC. blijven omdat er anders aflatoxine kan ontstaan.
Kokosrasp
De rasp van kokos is bevat nog wel het oorspronkelijke gehalte aan olie. Hierdoor blijft de authentieke smaak en de geurvolledig behouden. Het kan op veel manieren worden gebruikt zoals in Aziatische gerechten, maar ook desserts, rauwkost en gebak en is met name ook geschikt in low-carb-dieëten.
Keuzestress
Om u in staat te stellen een goed geïnformeerde keuze te maken uit meelalernatieven, de onderstaande overzichtelijke tabellen.
Rangschikking op basis van proteïne
meelsoort | energie kJ/Kcal per 100gr | vet gr/100gr | koolhydraten gr/100gr | vezels g/100gr | proteïne g/100gr |
mineralen g/100gr |
druivenpit | 1047/256 | 4,4 | 6,1 - (1,9) | 21,3 | 12,7 | 0,025 |
kokos | 1297/321 | 7,0 | 23,7 - (8,9) | 40,8 | 17,5 | 0,1 |
hazelnoot | 1700/407 | 17,0 | 24,5 - (8,5) | 22,7 | 27,8 | 0,01 |
chiazaad | 1165/281 | 6,8 | 4,5 - (0,5) | 44,5 | 28,3 | 0,1 |
hennep | 1542/368 | 9,4 | 32,0 - (6,9) | 20,3 | 28,7 | 0,02 |
sesam | 1627/388 | 11,9 | 29,4 - (0,5) | 21,3 | 30,4 | 0,02 |
lijnzaad | 1460/352 | 13,0 | 0,1 - (0,0) | 43,9 | 36,8 | 0,1 |
walnoot | 1673/399 | 14,8 | 16,5 - (16,5) | 12,5 | 43,8 | 0,01 |
pompoenpit | 1652/394 | 12,3 | 18,0 - (2,1) | 15,1 | 45,3 | 0,01 |
amandel | 1749/375 | 12,0 | 10,7 - (10,7) | 21,4 | 45,3 | 0,02 |
Rangschikking op basis van vezels
meelsoort | energie kJ/Kcal per 100gr |
vet gr/100gr | koolhydraten gr/100gr | vezels g/100gr | proteïne g/100gr |
mineralen g/100gr |
Walnuss | 1673/399 | 14,8 | 16,5 - (16,5) | 12,5 | 43,8 | 0,01 |
Kürbiskern | 1652/394 | 12,3 | 18,0 - (2,1) | 15,1 | 45,3 | 0,01 |
Hanf | 1542/368 | 9,4 | 32,0 - (6,9) | 20,3 | 28,7 | 0,02 |
Sesam | 1627/388 | 11,9 | 29,4 - (0,5) | 21,3 | 30,4 | 0,02 |
Traubenkern | 1047/256 | 4,4 | 6,1 - (1,9) | 21,3 | 12,7 | 0,025 |
Mandel | 1749/375 | 12,0 | 10,7 - (10,7) | 21,4 | 45,3 | 0,02 |
Haselnuss | 1700/407 | 17,0 | 24,5 - (8,5) | 22,7 | 27,8 | 0,01 |
Kokos | 1297/321 | 7,0 | 23,7 - (8,9) | 40,8 | 17,5 | 0,1 |
Leinsamen | 1460/352 | 13,0 | 0,1 - (0,0) | 43,9 | 36,8 | 0,1 |
Chiasamen | 1165/281 | 6,8 | 4,5 - (0,5) | 44,5 | 28,3 | 0,1 |