Kokosmeel • 500 gr

ideaal voor müsli en shakes • glutenvrij

Lees meer...
€6,12 Incl. btw
+ -
In winkelwagen
Artikelnummer: Öhlmühle Solling
Aantal: 4
Levertijd: direct leverbaar
DE-ÖKO-005
Nicht-EU-
Landwirtschaft

Meelsoorten en zaden

Na het persen van zaden en noten blijft een zogeheten perskoek over. Vaak wordt dit restproduct simpelweg gebruikt als brandstof, maar bij Ölmühle solling vindt men dit maar zonde. Zo kan van de perskoek die overblijft bij de productie van walnootolie fantastische walnotenmeel worden gemalen. Het voordeel van deze aanpak is dat het meel minder olie c.q. vet bevat dan meel dat wordt gemaakt van noten en zaden die niet zijn gebruikt als grondstof voor olie.

Biologisch kokosmeel

Bij de productie van kokosmeel wordt vers vruchtvlees van rijpe kokosnoten met zorg gedroogd, door mechanisch persen wordt de olie gewonnen en daarna wordt de perskoek gemalen. Door het persen wordt het oliegehalte tot 7-9% gereduceerd. Het maalsel bevat ongeveer 24% koolhydraten,18% eiwit en een opmerkelijk hoog gehalte aan vezels van 41%.

Hierdoor kan het meel veel vocht opnemen en tot 60% water binden. Het is erg geschikt voor koek en gebak en u kunt 20-25% minder bloem gebruiken als u de normale bloem vervangt door kokosmeel. Dankzij de zoete smaak van kokosmeel kunt u tevens met minder suiker toe. Verder bevat het veel kalium (ca. 1750 mg/100g), meer dan 7 keer zo hoog als het gehalte aan natrium. 1.297 KJ resp. 312 kcal. 

Bij bakken kan 10%-20% van de (tarwe)bloem door een notenmeel worden vervangen. Omdat absorbtievermogen van deze meelsoorten veel hoger is dient de hoeveelheid vloeistof navenant worden aangepast.

Bewaren van notenmeel

Ale meelsoorten die worden gemalen van noten (hazelnoot, walnoot etc) dienen met zorg te worden bewaard. De verpakkiing dient goed afgesloten te worden zodat er geen vochtige lucht bij kan komen. Hiermee wordt klontvorming en schimmelvorming voorkomen. Daarnaast moet de bewaartemperatuur onder de 20ºC. blijven omdat er anders aflatoxine kan ontstaan. 

 

 

Kokosrasp

De rasp van kokos is bevat nog wel het oorspronkelijke gehalte aan olie. Hierdoor blijft de authentieke smaak en de geurvolledig behouden. Het kan op veel manieren worden gebruikt zoals in Aziatische gerechten, maar ook desserts, rauwkost en gebak en is met name ook geschikt in low-carb-dieëten.

 

 

Keuzestress

Om u in staat te stellen een goed geïnformeerde keuze te maken uit meelalernatieven, de onderstaande overzichtelijke tabellen.

Rangschikking op basis van proteïne

meelsoort energie kJ/Kcal per 100gr vet gr/100gr koolhydraten gr/100gr vezels g/100gr proteïne
g/100gr
mineralen
g/100gr
druivenpit 1047/256 4,4 6,1 - (1,9) 21,3 12,7 0,025
kokos 1297/321 7,0 23,7 - (8,9) 40,8 17,5 0,1
hazelnoot 1700/407 17,0 24,5 - (8,5) 22,7 27,8 0,01
chiazaad 1165/281 6,8 4,5 - (0,5) 44,5 28,3 0,1
hennep 1542/368 9,4 32,0 - (6,9) 20,3 28,7 0,02
sesam 1627/388 11,9 29,4 - (0,5) 21,3 30,4 0,02
lijnzaad 1460/352 13,0 0,1 - (0,0) 43,9 36,8 0,1
walnoot 1673/399 14,8 16,5 - (16,5) 12,5 43,8 0,01
pompoenpit 1652/394 12,3 18,0 - (2,1) 15,1 45,3 0,01
amandel 1749/375 12,0 10,7 - (10,7) 21,4 45,3 0,02

Rangschikking op basis van vezels

meelsoort energie
kJ/Kcal per 100gr
vet gr/100gr koolhydraten gr/100gr vezels g/100gr proteïne
g/100gr
mineralen g/100gr
Walnuss 1673/399 14,8 16,5 - (16,5) 12,5 43,8 0,01
Kürbiskern 1652/394 12,3 18,0 - (2,1) 15,1 45,3 0,01
Hanf 1542/368 9,4 32,0 - (6,9) 20,3 28,7 0,02
Sesam 1627/388 11,9 29,4 - (0,5) 21,3 30,4 0,02
Traubenkern 1047/256 4,4 6,1 - (1,9) 21,3 12,7 0,025
Mandel 1749/375 12,0 10,7 - (10,7) 21,4 45,3 0,02
Haselnuss 1700/407 17,0 24,5 - (8,5) 22,7 27,8 0,01
Kokos 1297/321 7,0 23,7 - (8,9) 40,8 17,5 0,1
Leinsamen 1460/352 13,0 0,1 - (0,0) 43,9 36,8 0,1
Chiasamen 1165/281 6,8 4,5 - (0,5) 44,5 28,3 0,1
 
 
 
 
 
 
 

 

0 sterren op basis van 0 beoordelingen
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »