Ideaal voor het binden van sauzen en soepen
Lees meer...Artikelnummer: | Öhlmühle Solling |
Levertijd: | 3-5 dagen levertijd |
![]() EU- Landwirtschaft |
Na het persen van zaden en noten blijft een zogeheten perskoek over. Vaak wordt dit restproduct simpelweg gebruikt als brandstof, maar bij Ölmühle solling vindt men dit maar zonde. Zo kan van de perskoek die overblijft bij de productie van walnootolie fantastische walnotenmeel worden gemalen. Het voordeel van deze aanpak is dat het meel minder olie c.q. vet bevat dan meel dat wordt gemaakt van noten en zaden die niet zijn gebruikt als grondstof voor olie.
Bij bakken kan 10%-20% van de (tarwe)bloem door een notenmeel worden vervangen. Omdat absorbtievermogen van deze meelsoorten veel hoger is dient de hoeveelheid vloeistof navenant worden aangepast.
Hennepmeel
Hennepmeel wordt gemaakt van het zaad consumptiehennep. Het meel bevat ongeveer 10% hennepolie, plantaardig eiwit en 20 procent vezels. Sinds de tachtiger jaren mogen - met een specifieke vergunning - in Duitsland weer THC arme soorten van het oeroude cultuurgewas hennep worden verbouwd. Voor dit meel wordt hennepzaad uit Oostenrijk ingekocht.
Bewaren van notenmeel
Ale meelsoorten die worden gemaken van noten (hazelnoot, walnoot etc) dienen met zorg te worden bewaard. De verpakkiing dient goed afgesloten te worden zodat er geen vochtige lucht bij kan komen. Hiermee wordt klontvorming en schimmelvorming voorkomen. Daarnaast moet de bewaartemperatuur onder de 20ºC. blijven omdat er anders aflatoxine kan ontstaan.
Keuzestress
Om u in staat te stellen een goed geïnformeerde keuze te maken uit meelalernatieven, de onderstaande overzichtelijke tabellen.
Rangschikking op basis van proteïne
meelsoort | energie kJ/Kcal per 100gr | vet gr/100gr | koolhydraten gr/100gr | vezels g/100gr | proteïne g/100gr |
mineralen g/100gr |
druivenpit | 1047/256 | 4,4 | 6,1 - (1,9) | 21,3 | 12,7 | 0,025 |
kokos | 1297/321 | 7,0 | 23,7 - (8,9) | 40,8 | 17,5 | 0,1 |
hazelnoot | 1700/407 | 17,0 | 24,5 - (8,5) | 22,7 | 27,8 | 0,01 |
chiazaad | 1165/281 | 6,8 | 4,5 - (0,5) | 44,5 | 28,3 | 0,1 |
hennep | 1542/368 | 9,4 | 32,0 - (6,9) | 20,3 | 28,7 | 0,02 |
sesam | 1627/388 | 11,9 | 29,4 - (0,5) | 21,3 | 30,4 | 0,02 |
lijnzaad | 1460/352 | 13,0 | 0,1 - (0,0) | 43,9 | 36,8 | 0,1 |
walnoot | 1673/399 | 14,8 | 16,5 - (16,5) | 12,5 | 43,8 | 0,01 |
pompoenpit | 1652/394 | 12,3 | 18,0 - (2,1) | 15,1 | 45,3 | 0,01 |
amandel | 1749/375 | 12,0 | 10,7 - (10,7) | 21,4 | 45,3 | 0,02 |
Rangschikking op basis van vezels
meelsoort | energie kJ/Kcal per 100gr |
vet gr/100gr | koolhydraten gr/100gr | vezels g/100gr | proteïne g/100gr |
mineralen g/100gr |
Walnuss | 1673/399 | 14,8 | 16,5 - (16,5) | 12,5 | 43,8 | 0,01 |
Kürbiskern | 1652/394 | 12,3 | 18,0 - (2,1) | 15,1 | 45,3 | 0,01 |
Hanf | 1542/368 | 9,4 | 32,0 - (6,9) | 20,3 | 28,7 | 0,02 |
Sesam | 1627/388 | 11,9 | 29,4 - (0,5) | 21,3 | 30,4 | 0,02 |
Traubenkern | 1047/256 | 4,4 | 6,1 - (1,9) | 21,3 | 12,7 | 0,025 |
Mandel | 1749/375 | 12,0 | 10,7 - (10,7) | 21,4 | 45,3 | 0,02 |
Haselnuss | 1700/407 | 17,0 | 24,5 - (8,5) | 22,7 | 27,8 | 0,01 |
Kokos | 1297/321 | 7,0 | 23,7 - (8,9) | 40,8 | 17,5 | 0,1 |
Leinsamen | 1460/352 | 13,0 | 0,1 - (0,0) | 43,9 | 36,8 | 0,1 |
Chiasamen | 1165/281 | 6,8 | 4,5 - (0,5) | 44,5 | 28,3 | 0,1 |