Na het persen van zaden en noten blijft een zogeheten perskoek over. Vaak wordt dit restproduct simpelweg gebruikt als brandstof, maar bij Ölmühle solling vindt men dit maar zonde. Zo kan van de perskoek die overblijft bij de productie van walnootolie fantastische walnotenmeel worden gemalen. Het voordeel van deze aanpak is dat het meel minder olie c.q. vet bevat dan meel dat wordt gemaakt van noten en zaden die niet zijn gebruikt als grondstof voor olie.
Bij bakken kan 10%-20% van de (tarwe)bloem door een notenmeel worden vervangen. Omdat absorbtievermogen van deze meelsoorten veel hoger is dient de hoeveelheid vloeistof navenant worden aangepast.
Bewaren van notenmeel
Ale meelsoorten die worden gemaken van noten (hazelnoot, walnoot etc) dienen met zorg te worden bewaard. De verpakkiing dient goed afgesloten te worden zodat er geen vochtige lucht bij kan komen. Hiermee wordt klontvorming en schimmelvorming voorkomen. Daarnaast moet de bewaartemperatuur onder de 20ºC. blijven omdat er anders aflatoxine kan ontstaan.
Sommige meelsoorten voegen een wat zwaarder accent toe aan bereidingen, dit zijn met name de noten met een wat meer uitgesproken smaak als hazelnoot en walnoot.
Dit meel is bij uitstek geschikt voorbaksels waarbij hazelnoten een hoofdrol vervullen.
De noten komen van ekologische hazelnootplantages aan de Turkse Zwartezeekust.
Soms is een mens gemakzuchtig en dus herhaal ik maar eens een recept. Er is trouwens wel een goede aanleiding voor. Vorig jaar was een rampzalig notenjaar, maar nu zitten de walnotenbomen en de hazelaars vol met noten. De hazelnoten beginnen ook al te vallen en het wordt tijd dat ik maar eens ga rapen, voordat ze weg zijn.
Voor de afwisseling een taartrecept. Erg makkelijk om te maken en vergt het kraken veel geduld. Het recept vraagt om 200 gram geroosterde en fijngehakte hazelnoten en aangezien zo'n noot 2 à 3 gram weegt ben je dus wel even bezig. Pogingen om de bruine vliesjes te verwijderen leiden er bij mij meestal toe dat ik mijn handen brandt. Ik begin er altijd wel aan, maar het resultaat valt nogal tegen.
200 gr hazelnoten - geroosterd en fijngehakt.
- 100 gr gesmolten boter plus een beetje voor het invetten van de vorm
- 200 gr zelfrijzend bakmeel en een beetje bloem om de vorm te bestuiven
- 200 gram suiker - eventueel even in de blender fijner maken
- 2 eieren
- citroenrasp van een citroen
- 0,5 dl melk
Stel de oven in op 180ºC en beboter een kleine taartvorm. Daarna een beetje bloem erin en het teveel eruit kloppen.
Het bakmeel in een beslagklom zeven. Maak een kuiltje in het midden en doe daar de rest van de ingrediënten in. Goed doorroeren met een pollepel, in de vorm storten, 30 minuten in de voorverwarmde oven plaatsen, als de koek goudbruin is uit de vorm halen en 15 minuten wachten. Dat laatste is niet makkelijk, maar wel de moeite waard.
Gemiddelde voedingswaarde/100 gr
Energie 1700 kJ / 407 kcal
Vet 17 g
• waarvan verzadigde vetzuren 1,4 g
• enkelvoudig vezradigd 14,1 g
• meervoudig verzadigd (Omega-3- en Omega-6) 1,5 g
Hazelnootmeel*
*van biologisch geteelde noten. Kan sporen bevatten van
Amandelen,
Hazelnoten,
Walnoten,
Kokosnoot,
Lijnzaad,
Sesam,
Hennep en
Pompoenpitten.
Bewaaradvies
In een goed gesloten verpakking koel en donker opslaan.
Houdbaarheid
6 - 9 Maanden
Om u in staat te stellen een goed geïnformeerde keuze te maken uit meelalernatieven, de onderstaande overzichtelijke tabellen.
Rangschikking op basis van proteïne