Graševina van Enjingi - Wijn van het Jaar 2014

2011 - BESTE WITTE WIJN VAN HET JAAR 2014 - wit, medium

Lees meer...
Artikelnummer: Vintič
Stukprijs: €10,95 / Stuk

In het glas

Zien, ruiken, proeven 
De inheemse Graševina (Welschriesling) is de belangrijkste witte wijn van Kroatië. Hoewel de naam het doet vermoeden is dit geen familie van de beter bekende Duitse Riesling. 
Zongele kleur en een boeiende neus van appel, limoen en exotisch fruit als lychee. Daarnaast ook frisse mineralen en bloemige tonen van jasmijn. De pittige zuurgraad en schone, grassige smaken met kruidige mineralen maken het een heerlijke keus voor elke dag! 
De wijnen van Enjingi zijn op geheel biologische wijze geproduceerd en daarom extra gevoelig voor warmte en licht. Bewaar de wijn op een koele donkere plek, om ‘m knisperend fris te houden.

Opgemerkt door
Wijn van het jaar 2014 Proefschrift Wijnconcours! GaultMillau Nederland maakte maandag 7 oktober bekend dat deze witte wijn in de categorie 'Speciaalzaken Wit' als allerbeste is gewaardeerd door de vakjury!

Lekker bij 
Zoetwatervis, lichte kazen en Japanse gerechten

Enjingi

"Wat er met de prijswinnende Venje en de eerste oogsten Zweigelt en Pinot Noir is gebeurd? "Ik vond die wijnen zo goed geslaagd, dat ik heb besloten om ze niet te verkopen, maar er samen met vrienden van te genieten!" (Ivan Enjingi) 

Het wijnhuis
Ivan Enjingi heeft bijna de pensioengerechtigde leeftijd, maar zijn rebelse karakter is nog volledig intact. Zo besloot hij recentelijk geen wijnen meer aan grote ‘tussenhandelaren’ te leveren (“ik bezorg ze liever zelf bij de restaurants”), dronk hij bijna vier jaar lang alleen water uit protest tegen de zero tolerance regelgeving rondom alcohol in het verkeer en was hij de eerste Kroatische wijnmaker die voor 100% biologische productiemethoden koos. Dat rebelsheid en genialiteit vaak hand in hand gaan, bewijzen de vier Decanter’s Awards (Headline Decanter: “Thank God for Croatian Whites!”) die de wanden van het wijnhuis in het loofboomgroene hart van continentaal Kroatië sieren.

De wijnen
Het uitzonderlijk goede wijnklimaat (warme zomers, koele winters, een frisse bries die de wijngaarden droog blaast), de mineraalrijke bodem (leem, verweerd gneis) en de hand van de wijnmeester zélf, levert wijnen op die je in een bijna meditatieve stemming brengen. Enjingi’s Venje (een blend van vijf oogstjaren) heeft al een mythische reputatie onder wijnkenners. Maar ook de andere biologisch geproduceerde wijnen (Grasevina, Pinot Gris, Sauvignon Blanc, Riesling, Traminac, Merlot, Pinot Noir, Cabernet Sauvignon en Zweigelt) combineren elegantie met een gezonde rijpheid. Bewaarwijnen om stiekem meteen op te drinken!

Wijnwetenswaardig
Enjingi is producent van misschien wel het meest prestigieuze ‘huiswijntje’ ter wereld. Zijn wijnen liggen namelijk in de kelders van het Amerikaanse Witte Huis...

0 sterren op basis van 0 beoordelingen
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »