FOODbazar e-Magazine Olie&Vet | In deze editie van ons electronische magazine duiken we in de wereld van olie en vet. Van reuzel en kokos-olie, via walnotenolie en persoonlijke ervaringen.

Ons digitale magazine behandelt elke elke keer een ander thema op gebied van eten en drinken in de breedste zin des woords. Het is direct te downloaden via Dropbox, maar kan ook worden besteld en dan wordt het u gemaild.

#1 Olie en Vet

Artikelnummer: FOODbazar
Aantal: 995

Grease! Vet! 

Er is iets aan de hand met vet. Jarenlang moesten we vooral meervoudig onverzadigde vetten of, liever nog, olie gebruiken, maar zomaar ineens lijken de deskundigen tot de conclusie gekomen dat dat toch wat al te stellig is en dat we er wellicht goed aan doen dierlijke, harde vetten te gebruiken. 

Wij denken dat stelligheid op gebied van voeding in combinatie met gezondheid een risico met zich meebrengt. Mensen zijn geen simpele fabriekjes waarbinnen heldere processen plaatsvinden met voorspelbare uitkomsten. Niet alleen omdat mensen een eigen wil hebben en omdat al die stoffen die we binnen krijgen niet alleen op elkaar reageren en op ons ‘binnenmilieu’ of omdat de ene stofwisseling de andere niet is, maar ook omdat levenspatronen verschillen en omdat eten ook een sociaal/psychologische component kent. 

Kortom in deze editie duiken we eens lekker in de glibberige materie van olie en vet en proberen we een licht te werpen op dat hele brede scala van notenolie, via boter tot zaseka. We verontschuldigen ons maar vast voor het feit dat we vast niet compleet zijn en verder hopen we dat u het ons niet kwalijk neemt dat we het onderwerp marga- en halvarine links laten liggen. Als u over de zegeningen van deze smeersels geïnformeerd wilt worden verwijzen we u graag naar het staatseigen Voedingscentrum. 

Olie c.q. vet is een onmisbare component in de meeste keukens. Bakken, stoven of grillen is lastig zonder vet. Spullen kleven aan de pan vast tenzij je een pan met een anti-aanbaklaag gebruikt uiteraard. Maar eten zonder vet is meestal weinig interessant omdat vet voorkomt dat vlees droog wordt en bovendien zorgt vet voor smaak. In weer andere gevallen zorgt het ook voor structuren. Denk bij dat laatste aan bladerdeeg dat bestaat uit om en om boter en deeg (bloem/water).

Nex 10-07-2014 10:41

Handige gids waarin je altijd weer de eigen kennis van oliën mee scherpt. Sommige zaken weet je natuurlijk. Maar andere zaken ook weer niet. En ook: gezond blijven nadenken, dat ook !


4 sterren op basis van 1 beoordelingen
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »