Fonio

Phoniozaad, 500 gr

Artikelnummer: FOODbazar Classics
Levertijd: 14 dagen

Fonio (Digitaria exilis) , ook bekend als findi of fundi , komt voor in gebieden in Afrika, zoals Gambia, soms wordt het witte fonio , fonio millet en hongerige rijst of acha-rijst genoemd , is een grassoort.

Het is de belangrijkste van een diverse groep wilde en gedomesticeerde Digitaria- soorten, bekend als fonio, die worden geoogst in de savannes van West-Afrika. De korrels zijn erg klein. Het heeft het potentieel om de voeding te verbeteren, de voedselzekerheid te vergroten, de plattelandsontwikkeling te stimuleren en duurzaam gebruik van het land te ondersteunen. Ondanks zijn waardevolle eigenschappen en wijdverbreide teelt, heeft fonio over het algemeen weinig aandacht gekregen voor onderzoek en ontwikkeling, wat ook de reden is waarom de soort ook wel een onderbenut gewas wordt genoemd.

De naam (geleend door het Engels uit het Frans) is van Wolof foño.

Fonio is lokaal belangrijk gebleven omdat het zowel voedzaam is als een van 's werelds snelst groeiende graansoorten, die in slechts zes tot acht weken volwassen is geworden. Het is een gewas waarop kan worden vertrouwd in semi-aride gebieden met arme bodems, waar de regen kort en onbetrouwbaar is. De granen worden gebruikt in pap en couscous, voor brood en voor bier.

De kleine korrels maken het moeilijk en tijdrovend om de schil te verwijderen. Traditionele methoden zijn onder meer het in een vijzel met zand stampen (dan de korrels en het zand scheiden) of het boven een vlam laten "knallen" en het vervolgens stampen (wat een geroosterde kleurstof oplevert; deze techniek wordt gebruikt bij de Akposso). De uitvinding van een eenvoudige fonio-schilmachine biedt een gemakkelijkere mechanische manier om te schillen.

De genetische diversiteit van Digitaria exilis varieert van regio tot regio in Afrika. Zo werd er niet veel genetische diversiteit gevonden bij de gedomesticeerde Digitaria exilis landrassen uit Mali. Daarentegen werden grote niveaus van genetische diversiteit gedetecteerd onder de gedomesticeerde Digitaria exilis- landrassen van het stroomgebied van de Boven-Niger in West-Afrika. De vele verschillende landrassen van Digitaria exilis worden verschillend beïnvloed door de verschillende verwerkingsmethoden.

De Europese Commissie heeft met de EU-verordening L 323/1 van 19 december 2018 de commercialisering in Europa van Fonio als Novel Food goedgekeurd, op basis van het wetenschappelijke dossier beheerd en ingediend door het Italiaanse bedrijf Obà Food van de aanvrager.

0 sterren op basis van 0 beoordelingen
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »