Oranje wijn/Orange wine

Min: €0 Max: €35

Oranje wijn

Voor velen haast ongemerkt, heeft het wijnfirmament zich enigszins uitgebreid. Naast, rode, witte, rosé, mousserende en versterkte wijnen hebben de oranje wijnen hun intrede gedaan. Beter gezegd, ze zijn weer terug op het hoofdtoneel. Want in feite behoren ze tot de oudste wijnen ter wereld en zijn ze nooit helemaal weggeweest.

Oranje wijn wordt gemaakt van witte druiven, maar daarmee houdt iedere gelijkenis met witte wijn ook meteen op. Dat is niet alleen vanwege het kleurverschil (van oranje, goud tot amber en alles wat daar tussen zit), maar ook de smaakbeleving en de tanninestructuur ligt dichter bij rood dan bij wit.


Macereren
Anders dan bij witte wijn wordt het druivensap niet meteen gescheiden van de schilletjes en net als bij de productie van rode wijn, moet de wijn enkele weken tot maanden macereren. De schillen laten dan hun smaak, geur en kleur los en dat komt de smaak van de wijn ten goede, want die wordt er intenser en gelaagder van. Tenminste, als het goed is.

Hiermee zijn we ook meteen aangekomen bij de reden dat oranje wijn zolang uit beeld is verdwenen. Het maken van een een kwalitatief hoogstaande oranje wijn is geen sinecure en vergt veel kennis en kunde van wijnboer.

Kennelijk zijn de producenten van oranje wijn dermate ambitieus dat ze ook maar meteen de keuze maken voor natuurlijke en/of biologische/biodynamische wijn. Zoals wellicht bekend zijn natuurlijke wijnen, wijnen waaraan geen commerciële gist wordt toegevoegd, maar waarbij het gistingsproces spontaan verloopt door de van nature in de lucht aanwezige schimmels. Dit is niet minder dan een balanceeract tussen enerzijds hoge eisen op gebied van hygiëne en anderzijds moet worden voorkomen dat de kelders zo steriel zijn dat er geen schimmels in kunnen overleven. Overigens helpt hier de maceratie de wijnboer omdat dit de spontane gisting verbetert.

Het Sloveense Brda
Behalve in Georgië en Armenië wordt ook in het Italiaanse Friuli en het Sloveense Brda de techniek al eeuwen toegepast. Deels had dat een heel praktische achtergrond. Gemacereerde witte wijnen kunnen dankzij de anti-oxidanten en tannines veel langer bewaard blijven dan gewone witte.  In 1884 noteerde Matija Vertovec, een priester uit de Vipava vallei, de voordelen van het macereren van witte wijn in zijn standaardwerk, Vinoreja z Slovence (wijn maken voor Slovenen). Hij adviseert schilmaceratie van 24 uur tot 30 dagen omdat het de smaak en houdbaarheid verbetert en ervoor zorgt dat de wijn fermenteert. Desalniettemin werd de methodiek 'vergeten' als gevolg van de industrialisatie van de sector vanaf de jaren zeventig, waarbij RVS tanks en gestandaardiseerde gisten hun entree maakten.

Volgens Saša Radikon, een van de pioniers is maceratie niet het hele verhaal. Een echte oranje wijn is bovendien het product van wilde gist en geen gebruik van temperatuurbeheersing want dat tast de karakteristiek van de wijn aan. Opmerkelijk is verder dat de meeste makers van oranje wijnen afzien van het gebruik van sulfiet.

De meeste oranje wijn wordt geproduceerd in Noord-Oost Italië en het daaraan grenzende Slovenië, Georgië en Australië. Meer over oranje wijnen in dit 
artikel uit Decanter.

 

Zie ook: The Orange Wineclub


Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »