Bij sommige kookboeken horen specifieke ingrediënten. We doelen nu even niet op een klassieker als "Mastering the Art of French Cooking" van Julia Child e.a. of "Lekkere Groenten" van Lekturama, maar boeken over keukens die redelijk exotisch zijn en waarbij de onmisbare ingrediënten voor de lokale buurtsuper kennelijk heel misbaar zijn.
We zijn gemakshalve maar begonnen met Ottolenghi, maar dat bleek ook voor ons nog een hele kluif. Aanvankelijk leken we, op basis van zijn boeken Plenty, Jeruzalem en Simpel, te kunnen volstaan met tien ingrediënten c.q. smaakgevers. Maar als we goed keken waren er nog tien ingrediënten aan toe te voegen. Het boek Flavour bevat een eigen lijstje met twintig ingrediënten/smaakgevers. Gelukkig is er enige overlap, al is die minimaal (zwarte knoflook en gemalen kardemom).
Omdat we niet eenkennig willen lijken hebben we ook TLV van Jigal Krant onder de loep genomen. Gelukkig wat meer overlap, maar ook wel grote verschillen.