DALMATISCHE PRŠUT -Dalmatische gedroogde ham

Luchtgedroogde, Dalmatische achterham

Lees meer...
€5,14 Incl. btw
+ -
In winkelwagen
Artikelnummer: Delicroatia
Stukprijs: €50,00 / Kilogram

Ham is een traditionele en wijdverbreide manier om een van de betere delen van het varken - de achterpoot - lang houdbaat te maken dat kan door koken in een zoutoplossing of door de ham aan de lucht te drogen. Ook in het laatste geval wordt de ham met zout bewerkt.

Achterham is met andere worden een pleonasme, net zoiets als roomboter. Schouderham en beenham, yorkham zijn pogingen om mindere delen van het varken tegen aantrekkelijke prijs te verkopen. Beenham, voor de goede orde, is geen ham waar been in zit (het bot van het dijbeen van een varken past echt niet in een beenhammetje), maar ham die is gekookt in pekel waaraan botten zijn toegevoegd.

Wij (Nederlanders) kennen maar één woord voor ham. De reden is dat het in Nederland geen gebruik was ham aan de lucht te drogen (een nadeel van een nat klimaat). In Kroatië en Slovenië wordt onderscheid gemaakt tussen deze twee bereidingen en heet gekookte ham šunka (vgl. het Duitse "Schinken") en de gedroogde variant pršut (vgl. het Italiaanse "Prosciutto").

Pršut uit de Karst en Dalmatië staat bij de kenners hoog aangeschreven. Dat heeft enerzijds te maken met de kwaliteit van het varkensvlees en anderzijds heeft het te maken met de feit dat de eeuwenoude traditie van het aan de lucht drogen van hammen tot een hoge mate van perfectie heeft geleid.

Overigens worden er tegenwoordig in Nederland ook gedroogde hammen geproduceerd, maar dat kan alleen met behup van apparatuur die moet zorgen voor de ideale temperatuur en luchtvochtigheid, iets wat in de Dalmatische bergen en in het Karstgebied door de natuur wordt verzorgd. Hierbij zijn vooral het weerbarstige bergklimaat als de nabijheid van de warme Adriatische zee van belang. Deze omstandigheden maken dat de buitenkant snel hard wordt waardoor de binnenkant juist zacht blijft.

Zoals bij iedere echt goede ham, dient de met de hand gesneden te worden waarbij het streven is om maximaal lange en dunne plakken te snijden.

0 sterren gebaseerd op 0 beoordelingen
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »