Chardonnay van Marjan Simcič

2011 – citrus, witte bloesem, vleugje perzik - wit, medium

Artikelnummer: Vintič
Stukprijs: €13,95 / Stuk

In het glas

Zien, ruiken, proeven 
Achter het heldergele ‘gordijn’ blijkt witte bloesem schuil te gaan, op de voet gevolgd door een subtiel vleugje perzik, gedroogd fruit, citrus en kruiderij. De mond wordt getrakteerd op frisse, levendige minerale tonen en een fijne textuur. Een Chardonnay met de ‘c’ van ‘charmant’!

Lekker bij 
Een uitstekend aperitief na een dag hard werken en een welkome gast op (wijn)feestjes. Deze allrounder gaat bijna geen culinaire uitdaging uit de weg en laat zich moeiteloos combineren met bijvoorbeeld sashimi, sushi, rijst en salades of gefrituurde gerechten met vlees, vis of groenten.

Marjan Simčič

“Hoewel het Latijnse spreekwoord in vino veritas (‘in wijn zit waarheid’) verwijst naar het idee dat dronken mensen de waarheid spreken, kun je het in ons geval letterlijk nemen. De wijnen vertellen namelijk het ware verhaal van onze streek, onze familie en de weg die we samen hebben afgelegd.” (Marjan Simčič)

Het wijnhuis 
Als elk glas Simčič wijn inderdaad een waargebeurd verhaal vertelt, dan is dat een verhaal dat vijf generaties omspant. De oorsprong van het wijnhuis voert namelijk terug tot 1860. Sinds 1988 zwaait Marjan Simčič de ‘wijnscepter’ over de 18 hectare tellende wijngaarden. Wijngaarden waar ook zijn vader, inmiddels de ’80 gepasseerd, nog dagelijks te vinden is. Terecht, want de unieke ligging – sommige stokken wortelen in Italiaanse grond, andere zijn ‘Sloveens staatsburger’ – nodigt uit om de glooiende heuvels op te zoeken. 

De wijnen
De wijnen van Marjan Simčič bewijzen dat ‘armoede’ soms uitzonderlijk mooie dingen voort kan brengen. Dat geldt in ieder geval voor de druiven van deze traditioneel werkende wijnmaker. De relatief schrale (maar mineraalrijke!) voedingsbodem daagt de druivenstokken uit om boven zichzelf uit te stijgen. Het resultaat zijn wijnen met een natuurlijke autoriteit die volgens klassieke methoden en met een gezonde dosis passie worden gevinifieerd. Naast prijswinnend wit en rood, produceert het wijnhuis ook een complexe dessertwijn van absolute wereldklasse. 

Wijnwetenswaardig
Hoewel Marjan Simčič een representant is van de nieuwe generatie Sloveense wijnmakers, staat hij – net als de wijngaarden zelf – met één been in buurland Italië. Die liefde is wederzijds, want het wijnhuis is de trotse ‘hofleverancier’ van het Italiaanse voetbalelftal.

 

0 sterren op basis van 0 beoordelingen
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »