Label Rouge

Min: €0 Max: €25

Label Rouge

Wie kiest voor Label Rouge gevogelte, kiest voor kwaliteit en verantwoord maatschappelijk ondernemen.

Het Label Rouge keurmerk staat (o.a.) voor pluimveevlees en eieren van superieure kwaliteit vergeleken met de producten uit de gangbare intensieve veehouderij. De productie vindt plaats op kleinschalige pluimveehouderijen waar het pluimvee de beschikking heeft over een vrije buitenuitloop. Deze productiemethode, uniek in de wereld, respecteert dus zowel het dierenwelzijn als het milieu.

De ketencontroles op voedingsmiddelen, diervriendelijke productiemethoden en de zorg voor het milieu, allen elementen die vooral de laatste jaren erg op de voorgrond zijn getreden, gelden in Frankrijk al sinds de 60er jaren voor het concept Label Rouge.

De productie onder Label Rouge is echter meer dan bovengenoemde elementen. Deze unieke productiemethode, het uitgekiende voerprogramma, de selectie van de productiedieren en de systematische controles, bieden de consument niet alleen zekerheid, maar ook de garantie voor een uitgelezen culinaire kwaliteit van het eindproduct.

Label Rouge gevogelte.

(productie, regelgeving, certificering en controle).

Het Label Rouge concept voor gevogelte staat voor een productiemethode volgens strikte regelgeving waarbij dierenwelzijn en het respect voor milieu hoog in het vaandel staan. Het betreft hier, zonder uitzondering, houderijsystemen met vrije uitloop in de buitenlucht. De regelgeving waarin de criteria over de productie onder Label Rouge is vastgelegd is bekrachtigd door de Franse overheid in de landbouwkwaliteitswet (Art. L.641-1)

Het gevogelte dat in Frankrijk onder het Label Rouge keurmerk wordt geproduceerd, draagt de Franse term “Volailles fermières”. In het kader van de Europese regelgeving is deze term in het Nederlands vertaald door “boerenscharrelkip”. Het moge u, al lezend, duidelijk worden dat het Label Rouge product zich echter in veel facetten duidelijk onderscheidt van de term “scharrel” zoals dit in Nederland gebezigd wordt. Omwille van de duidelijkheid, zal in dit document de term scharrel‟ dus slechts sporadisch voorkomen en worden vervangen door de woorden Label Rouge pluimvee‟ of Label Rouge gevogelte‟.

De productie van gevogelte onder het Label Rouge keurmerk is gestart in de 60er jaren en was toentertijd een antwoord op de teloorgang van de (smaak)kwaliteit van het gevogelte uit de intensieve pluimveehouderij.

In de Label Rouge pluimveeproductie worden in grote lijnen 2 houderijsystemen toegepast:

1) Production en plein air. Het betreft hier pluimvee dat een beperkte vrije (omheinde) buitenuitloop tot zijn beschikking heeft bij een bezetting van 2m2 per dier.

2) Production en liberté. Dit is voor Nederlandse begrippen een wat moeilijker voor te stellen situatie: De onbeperkte uitloopruimte heeft geen omheining.


Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »