mosterdolie

culinaire olie-rariteit van mosterdzaad met een laag gehalte aan erucazuur

Lees meer...
Artikelnummer: Öhlmühle Solling
Aantal: 1
DE-ÖKO-005
Duits
landbouw

MOSTERDZAADOLIE

NATIVE

Deze culinaire olie-rariteit wordt windmolenvers koudgeperst van mosterdzaad met een laag gehakte aan erucazuur. Mosterdolie bevat 16% omega-3 en 17% omega-6-vetzuren in een verhouding van 1: 1. Het wordt gekenmerkt door zachte scherpte. Ideaal voor aardappel- en worstsalades, vis- en vleesgerechten of hartige saladedressings

Mosterd behoort botanisch tot  koolzaadfamilie (Brassica). Mosterdolie is van plantaardige oorsprong en wordt verkregen door koude persing van de zaden van de zwarte en gele mosterd (Sinapis alba). Mosterdolie bevat integenstelling tot koolzaadolie ook erucazuur.

Erucazuur is een enkelvoudig onverzadigd vetzuur (C22: 1), die voorkomt in mosterdzaad. De regels inzake het maximumgehalte aan erucazuur in levensmiddelen (d.d. 24 mei 1977 - Bundesgesetzblatt I 1977, blz 782) mogen eetbare oliën, vetten en hun mengsels, bestemd voor de consument niet meer dan 5% erucazuur bevatten.

De olie die door middel van  koude persing wordt gewonnen uit mosterdzaad met een laag gehalte aan erucazuur heeft de kenmerkende scherpte van mosterd, mierikswortel, wasabi, rucola, radijs en tuinkers. De scherpte is te danken aan het natuurlijke gehalte aan mosterdolie en glycosiden.

Naast de sprankelende scherpte de mosterdolie wordt ook gekenmerkt door een aanzienlijk gehalte aan omega-3 vetzuren die significant hoger is dan in raapzaadolie en walnootolie. Mosterd olie bevat ongeveer 16% omega-3 vetzuren en is daarom geclassificeerd als een hoogwaardig eetbare olie met een uitgebalanceerde verhouding (1: 1) van omega-3 tot omega-6 vetzuren!

In de Indische en Bengaalse keuken wordt mosterdolie op grote schaal gebruikt. Het wordt gebruikt voor scherpe dips en sauzen en geeft curries en visgerechten een pittige-kruidige aroma. Het voordeel van mosterdolie is dat het makkelijker dor een gerecht is te mengen dan bijvoorbeeld groene wasabipasta.

Een pittige dipsaus is eenvoudig te bereiden met een beetje zure room en een eetlepel mosterdolie. Verander je jam met een eetlepel mosterd olie een fruitige crème voor het kaasbuffet.

Ook voor koken, kruiden en marineren van groenten wordt het vaak gebruikt. De bereiding van een mayonaise met mosterdolie voor de aardappelsalade is een culinaire ervaring. Meng mosterdolie en koolzaadolie in gelijke delen en gebruik dit als basis voor een heerlijke mayonaise.

Gemiddeld energie en voedingsstoffen inhoud van mosterdolie

condenseren
3700 kJ / 900 kcal
 
vet
100 g
 
waarvan verzadigde vetzuren
6,2 g
 
Enkelvoudig onverzadigde vetzuren
61,2 g
 
MOV
(Omega-3 en omega-6-vetzuren)
32,6 g
 
koolhydraten
0 g
 
waarvan suikers
0 g
 
eiwit
0 g
 
zout
0 g
 

ingrediënten

Mosterd olie *, etherische mosterdolie * uit de biologische landbouw

opslag informatie

Bewezen in de Aziatische keuken voor zeevruchten en roergebakken groenten, in dit land, het gaat goed met aardappelen en worst salades, hartige saladedressings en kwark desserts, spreads, Gemüsedipps, vlees - en visgerechten, soepen en sauzen. De mosterd olie

duurzaamheid

9-12 Maanden

scherpe prei

Voor 4 personen

Bereidingstijd: 30 minuten

ingrediënten

7 prei
1 teentje knoflook
2 eetlepels olijfolie
50 g pinda's
  zout
  zwarte peper



van Ölmühle Solling
koolzaadolie

voorbereiding
Ten eerste, de honing met appelazijn, mosterd en zeezout samen. Vervolgens wordt de olie geleidelijk doorgwerktt.

 


Download dit recept als PDF

 

0 sterren gebaseerd op 0 beoordelingen
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »