Amandelolie

voor bakken, braden, op smaak brengen en zoete gerechten

Lees meer...
€8,90
€7,90 Incl. btw
+ -
In winkelwagen
Artikelnummer: Öhlmühle Solling
Aantal: 1
DE-ÖKO-005
EU-
Landwirtschaft

Amandelolie

ongeroosterd

Koudgeperst van zoete, ongeroosterde amandelen. Op deze manier blijven zowel smaak als voedingswaarde optimaal bewaard. Een veelzijdige, makkelijk verteerbare olie die een goed alternatief is voor boter.

De olie heeft een lichtgele kleur en een milde amandelsmaak. Ze leent zich goed voor lichte gerechten en is ook voor jonge kinderen erg geschikt.

Op een koele en donkere plaats is de olie ongeveer een jaar houdbaar.

Over de smaak
Dat amandelen en amandelolie niet naar amandelessence smaken, maar juist een lichte nootachtige smaak hebben, komt doordat amandelextract oorspronkelijk wordt gemaakt van bittere amandelen. Deze amandelsoort brengt noten voort die bitter smaken en giftig zijn. Het giftige cyanide in de noten fungeert als effectief beschermingsmechanisme en het bijproduct benzaldehyde is verantwoordelijk voor de typische amandel(essence)smaak. Dit stofje en deze smaak vinden we ook terug in kers, pruim, abrikoos en perzik.

Bittere amandelbomen worden wel rond amanddelboomgaarden aangeplant om vraat te voorkomen.

Gebruik
Op basis van  de vetzuursamenstelling is de olie erg geschikt voor salades, het op smaak brengen van groente, bakken en braden. Haar milde amandelsmaak maakt haar bovendien geschikt voor zoete gerechten.

De olie kan ook voor lichaamsverzoging worden toegepast.

Recepten

Voorgerecht met St. Jacobsschelpen (4 Porties)

8 verse St. Jacobsschelpen
een paar rode bietjes (Glas)
12 amandelen
4 EL amandelolie

De rode bietjes in dunne plakjes snijdenD en ze in de vorm vaneen rozet over vier borden verdelen. De amandelen in een pan met weinig boter iets laten kleuren (blijf erbij). Rwee eetlepels amandolie in een pan verhitten en daarin de schelpdieren kort garen en daarna op de bietjes leggen. Bestrooi de St. Jacobsschelpen met de amandelen en druppel er de rest van de olie overheen. 

Salade van Chinese kool (4 Porties)

1 kleine Chinese kool
1 grote appel
1 grote sinaasappel
3 EL amandelolie
2 EL frambozenazijn
zout

De kool in de lengte in vieren snijden, wassen en de harde kern eruit snijden. Daarna in heel smalle reepjes snijden. De appel schillen, klokhuis verwijderen en dan in dobbelsteentjes snijden. Sinasappel schillen, partjes eruit snijden en van velletjes ontdoen. Alles met de kool vermengen, met zout op smaak brengen en met de amandelolie en de azijn vervolmaken.

In der Kosmetik

Wegen seiner reiz- und schmerzlindernden, feuchtigkeitsspendenden, durchblutungsfördernden und leicht sonnenschützenden Wirkung wird Mandelöl teilweise schon seit Jahrhunderten für die Herstellung von Hautölen, Massageölen, Ölbädern, Lippenbalsamen, Salben, Coldcremes, Babypflegeprodukten, Gesichts- und Ölpackungen und Haarpflegeprodukten eingesetzt. Mandelmilch ist eine Öl-in-Wasser-Emulsion, die für die Hautreinigung verwendet wird.

Traditionelle Anwendungen in der Volksmedizin
In der Volksmedizin wird Mandelöl schon seit Jahrtausenden bei zum Beispiel Atemwegsentzündungen, Bauchweh, Hautirritationen, Windeldermatitis, Haarausfall und –schuppen, Magenbeschwerden, Furunkeln, Appetitmangel, Wundliegen und äußerlich bei Blasen- und Nierenleiden verwendet.

 

Durchschnittlicher Energie- und Nährstoffgehalt von Mandelöl

Brennwert
3700 kJ / 900 kcal
 
Fett
100 g
 
davon gesättigte Fettsäuren
6,7 g
 
einfach ungesättigte Fettsäuren
76,1 g
 
mehrfach ungesättigte Fettsäuren
(Omega-3- und Omega-6-Fettsäuren)
17,2 g
 
Kohlenhydrate
0 g
 
davon Zucker
0 g
 
Eiweiß
0 g
 
Salz
0 g
 

Zutaten

Mandelöl*
*aus kontrolliert biologischem Anbau

Lagerhinweis

Bitte gut verschlossen, kühl und dunkel aufbewahren.

Haltbarkeit

9 - 12 Monate

0 sterren gebaseerd op 0 beoordelingen
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »