Ghee, Geklaarde boter

Geklaarde boter voor bakken en braden, blik 400 gr

Lees meer...
Artikelnummer: FOODbazar Classics
Levertijd: 1 dag

Boter klaren is een koud kunstje, maar toch... gelukkig is geklaarde boter ook gewoon te koop. Volgens insiders is dit de beste die er is, een puur Hollands export product. In Nederland vrijwel onbekend, maar in het Midden-Oosten een gewild product.

Werken met geklaarde boter heeft als voordeel dat de boter minder snel verbrandt. Dat dat zo is, komt doordat de eiwitten uit de boter zijn gehaald (het klaren).

Een variant is bruine boter onze vriend Alfons Schubeck is daar een groot liefhebber van, hij noemt het wel 'Unser Bayrischer Olivenöl'. Dit maak je door de de boter in een pan aan de kook te brengen. Maar waar bij het klaren de eiwitten er meteen vanaf geschept worden (het schuim), wordt nu gewacht tot deze bezinken en licht bruin (amber) verkleuren. Giet nu de inhoud van een pan door een met een doek bekleed vergiet en de bruine boter is gereed voor gebruik. Het blijft minstens een maand goed zonder ranzig te worden en in de koeling is het zelf een jaar lang houdbaar. Overigens verklaart dit ook waarom ghee met name in erg warme landen zo populair is.

De bruine boter kan worden gebruikt om gerechten een extra verfijnd aroma te geven, zie ook dit filmpje met Schubeck in de hoofdrol (enige kennis van het Duits aanbevolen).

Ingrediënten
Melkvet 99,8%, Aroma

Voedingswaarde per 100 gram
energie 3700Kj/900Kcal
vet 100 gr
- waarvan verzadigd 70 gr
koolhydraten <0,5 gr
- waarvan suiker <0,5 gr
eiwit <0,5 gr
zout <0,5 gr

0 sterren gebaseerd op 0 beoordelingen
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »