Koninginnengelei, Pollen en Bijenbrood

Min: €0 Max: €5

Koninginnengelei, Pollen en Bijenbrood

Koninginnengelei

Koninginnengelei[1] is een door voedsterbijen geproduceerd voedersap met een speciale samenstelling. Koningennengelei bestaat uit vetrijke en eiwitrijke afscheidingen van de voedersapklieren, en heeft een hoger suikergehalte en een andere vitaminensamenstelling dan de voedersappen voor de andere bijen en larven.

Koninginnengelei wordt in enorme hoeveelheden zowel gevoerd aan reeds volwassen koninginnen als aan aanstaande koninginnen (oftewel de larven in zwermcellen). Zowel koningin als koninginnenlarven krijgen geen ander voedsel.

De belangrijkste bestanddelen (met gemiddelde waarden) van koninginnengelei zijn:

  • 60 - 70% water
  • 9 - 18% eiwitten (Apisimin, Apalbumin, Royalisin, Peptide, Aminozuren)
  • 11 - 25% Suiker (3-13% Fructose, 4-8% Glucose]], 0,5-2,0% Sacharose)
  • 2 - 8% vetten
  • 1 - 6% 10-hydroxydecanoïnezuur vanuit de Mandibelklieren.
  • Vitaminen (Thiamine, Riboflavine, Pyridoxine, Niacine, Pantotheenzuur, Biotine, Foliumzuur)
  • Sterine
  • Gamma globuline
  • Biopterine(=biomolecuul) en Neopterine
  • Mineralen en sporenelementen (0,8-3,0% as)

De pH-waarde van koninginnengelei 3,4 - 4,5

Zowel een koningin als een werkbij komt uit een bevrucht eitje. Daarin is verder geen verschil. Vooral door de koninginnengelei (en een intensieve verzorging die werkelijk zorgt voor een overdadige hoeveelheid koninginnengelei) wordt een larfje koningin in plaats van een "gewone" werkbij. In geval van nood kan ook een larve bedoeld als werkbij nog een koningin worden (zieredcel).

In het engels heet koninginnengelei -zoals op dit voor de consument gereed potje - 'Royal Jelly', in het frans 'Gelee Royale', en in het duits 'Weiselfuttersaft'.

Koninginnengelei wordt ook voor menselijke consumptie verkocht als vitaliserende voeding, en er worden o.a. de volgende gezondheidseigenschappen aan toegeschreven:

  • Antimicrobieel,
  • Kankercelremmend,
  • Beinvloeding van bloeddruk en diabetis,
  • Verhoging van de celvitaliteit en celdelingstijden.

Pollen

Bijenpollen is een bijproduct dat gemaakt wordt door bijen. Pollen is Engels voor stuifmeel. Het stuifmeel wordt door bijen uit bloemen gehaald. Er wordt dus niet alleen nectar, maar ook stuifmeel door bijen verzameld. De bijen nemen het stuifmeel mee naar hun nest. Een werkbij bewerkt en mengt het stuifmeel met het verzamelde nectar. Hierdoor ontstaan er stuifmeelkorrels: de bijenpollen. Bijen gebruiken deze bewerkte pollen als een rijke voedselbron van eiwitten, vetten en vitaminen.

Bijenbrood

De bijen verzamelen stuifmeel in stuifmeelklompjes en het niet direct geconsumeerde stuifmeel slaan ze in cellen op (dit kan soms om hele ramen met alleen stuifmeel gaan). Het is goed om te realiseren dat dit in feite gaat om stuifmeel dat (om een stuifmeelklompje te verkrijgen) nat is gemaakt met nectar (waarin dus ook goede bacteriën zitten).

Het aldus "vochtige" stuifmeel ondergaat daarbij een gisting waardoor in zo'n 2 weken tijd het zogeheten bijenbrood ontstaat. Waarschijnlijk zijn bij deze gisting vooral de 'goede bacteriën' betrokken[1]. In dit bijenbrood neemt de verteerbaarheid toe en blijft de voedingswaarde van het stuifmeel langer in stand dan bij los stuifmeel.

Het bijenbrood wordt door jonge bijen gegeten om de vetlichaampjes en de voedersapklieren op te bouwen en het eiwitvetlichaam.

Als er een tekort aan bijenbrood ontstaat kunnen de voedsterbijen ongeveer één week interen op hun vetlichaampjes. Daarna worden eitjes en jonge larve gekannibaliseerd om de koningin en het overige broed van eiwit te kunnen voorzien.


Geen producten gevonden...

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »