Baranski Kulen

Slavonische worstspecialiteit

Lees meer...
Artikelnummer: Feinkost
Levertijd: 3-5 dagen levertijd
Stukprijs: €60,00 / Kilogram

Slavonië, niet te verwarren met Slovenië is een streek in het Noord-Oosten van Kroatië. De streek is onder andere bekend om haar zwarte ooievaars en het wereldberoemde Slavonische eikenhout.

Kulen is een typisch product van de traditionele huisslacht in Slavonië. Het is een worst die wordt gemaakt van gemalen varkensvlees, op smaak gebracht met hete rode paprika. De paprika geeft de kulen ook haar kenmerkende kleur. Behalve paprika worden zout, knoflook en kruiden toegevoegd aan het gemaken vlees. In authentieke kulen zit geen peper. De pittige smaak komt geheel voor rekening van de paprika.

Het vetgehalte is relatief laag en de structuur is los, maar compact.

Traditioneel wordt kulen in de herfst gemaakt, na de jaarlijkse varkensslacht op de boerderij. De kulen rijpt vervolgens tijdens de winter. De worst kan in die periode al worden gegeten hoewel de smaak zich dan nog niet volledig heeft ontwikkeld. Door het fermentatieproces en het indrogen komt de smaak verder tot ontwikkeling en tegen de tijd dat het zomer is, is de kulen het best genietbaar.

Soms wordt het proces versneld door de kulen in as te begraven. Dat leidt tot een driogere en steviger worst omdat de as fungeert als droogmiddel. Kulen kan buiten de koeling worden bewaard en is dan onder goede omstandigheden twee jaar lang houdbaar. 

De speciale vorm ontleent de worst aan het feit dat geen gewone darm wordt gebruikt, maar dat het worstenvel bestaat uit 'zakken' die van varkensdarm worden gemaakt en die een diameter hebben van 10cm bij een lengte van 30 cm. Deze worsten wegen dan ongeveer een kilo.

De worsten worden maandenlang gerookt waarbij speciaal geselecteerd hout wordt gebruikt. Hierna worden de worsten nog een aantal maanden gedroogd. Het hele proces kan tot een jaar in beslag nemen. Hoewel dit procedé ook bij andere charcuterie wordt toegepast worden deze worsten ook nog gefermenteerd. Sommige kulen onwikkelen een laagje schimmel aan de buitenkant wat de smaak verder verfijnt.

Een aparte vorm van kulen is de kulenova seka (kulens zusje). Voor deze wordt een dunnere darm gebruikt en hierdoor vergt deze kulen minder tijd om te roken en af te rijpen.

In Kroatië wordt kulen gezien als een premium product, hetgeen zich vertaalt in een relatief hoge prijs.

Ingrediënten

  • Varkensvlees 92%
  • Varkensvet (reuzel) 5%
  • Keukenzout 2%
  • Paprikapoeder (gerookt) 0,7%
  • Knoflook 0,3%

Vrij van gluten, lactose, nitraat(zout) en conserveringsmiddelen.

0 sterren gebaseerd op 0 beoordelingen
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »